In de VS zie je een soort wedstrijd tussen Marc Zuckerberg, Bill Gates en Elon Musk Wie is de rijkste? Zoals zowat alles wat in Amerika gebeurt 'inspireert' het leven bij ons. Of je het nou leuk vindt of niet. Zeker twee van de genoemde rijkaards zijn op zolder begonnen als computernerd. Ook van dat gegeven gaat een zekere stimulans uit: 'wees nerd en je wordt rijk'. Zoiets.
Waar leid ik de, laat ik zeggen besmettelijkheid van de Amerikaanse wedloop op het digitale wereldje ten onzent uit af? Ik overdrijf niet als ik beweer dat het 'n cowboy-business is. Dat merk je aan alles. Om maar iets te noemen, ik heb een fatsoenlijke virusscanner op onze computers, inclusief telefoons. Voor de licentie van deze, wat heet, totale protectie betaal ik braaf jaarlijks een bedrag. Toch sturen de makers/exploitanten van deze software mij regelmatig berichten (zogenaamde popups) waarin zij mij mededelen 'dat het nog beter kan', uiteraard à raison van het een en ander. Hoe kan dat nou? Ik ben toch maximaal beschermd? Er zijn overigens ook valse mails in omloop met het logo van hetzelfde bedrijf; cybercriminaliteit is overal.
Waar ik ook gek van word, zijn die updates, bij voorbeeld van Microsofts besturingssysteem Windows. Als ik de omschrijvingen lees die me worden voorgeschoteld, interesseren me die toevoegingen geen bal. Kun je het niet uitzetten? Ja, maar soms zitten er beveiligingsmaatregelen tussen en die kunnen (gezien hierboven gemelde criminaliteit) naar mijn idee 'onmisbaar' zijn.
Ik doe 'n poging tot analyse. Bij die softwarebedrijven zitten nerds, of zij die denken dat te zijn, respectievelijk het willen worden, in de droom zodoende ook rijk te worden. Teneinde bij de baas op te vallen, zitten ze voortdurend aan het product te sleutelen. En die baas is allerminst afkerig van die pogingen het product te 'verbeteren', want natuurlijk is dat in principe een geldmachine. De vraag is, trap je er in? Ik in elk geval niet, het risico nemend stom te zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten