woensdag 28 juli 2021

Eet ook geen haaienvinnensoep

Weer wat geleerd: eet geen haaienvinnensoep. Die vinnen worden van de dieren afgeschraapt, waarna de ‘vissen’ terug in zee worden gemieterd en een pijnlijke dood sterven. In het seizoen (?) worden zo’n 11.000 haaien per uur uit de tropische wateren gehaald – jaarlijks 100.000. De diersoort wordt op deze manier met uitsterven bedreigd – lekker voor de wereld-biodiversiteit.

Waar haal ik deze wijsheid vandaan? Van een Vlaamse professor-bioloog, geïnterviewd door Radio 1 Be, waarheen ik gevlucht was nu op Radio 1 npo (Het nieuws van alle kanten) alle rubrieken, inclusief het lunchprogramma De Nieuws BV, door Tokyo zijn weggevaagd. Je hoeft geen nationale brombeer als Maarten van Rossem te heten, om daar woedend over te zijn, constateer ik op de sociale media. Hoeveel Nederlandse luisteraars zouden op z’n minst matig geïnteresseerd zijn in de verrichtingen van ‘onze’ topsporters bij de Olympics? Vijftig procent? Ik geloof het direct. Die worden dus door de NPO het bos in gestuurd.

Het alternatief is BNR Nieuwsradio of in mijn geval (mede gezien Vlaamse roots) de Belgische radio: Altijd Benieuwd. Is het daar botertje tot de boom? Nou ja, wel erg veel muziek, hoewel regelmatig Nederlandstalig. Maar zo’n haaien-interview, inclusief de geruststelling richting de zwemmers in Knokke of Blankenberge dat ze niet bang hoeven te zijn, te worden opgeslokt zoals in de filmklassieker Jaws, doet het uitstekend. Evenals, eerder deze week, de ondervraging van een gekwalificeerde bakker over alle ins and outs van (het bakken van) brood. ‘Waarom is het Franse stokbrood zo lekker?’ – ‘Omdat je dat tijdens vakantie eet’.

Geen Olympisch nieuws? Wis en waarachtig. Zo’n interview wordt afgewisseld met wat de presentator noemt ‘een andere focus’ en dan volgt, rustig dwz zonder geschreeuw, een mededeling over de Belgen tijdens 200 meter schoolzwemmen. Inclusief bruggetje want we krijgen van de verslaggever in Tokyo ook te horen dat haaienvinnen-badpakken sinds 2009 zijn verboden. Nu nog de moord op de haaienstand. 

2 opmerkingen:

  1. Voor je denkt dat het op de Vlaamse radio alleen maar over eten en drinken gaat; ik hoorde ook een interessant vraaggesprek over de lichamelijke en psychische gevolgen van (lange) ruimtereizen. Daar is men nog lang niet uit. Het onderzoek gaat door/

    Sante Brun merkte trouwens op hhBest over haaienvinnensoep op, dat die althans in Europa niet van haaienvinnen wordt gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel interessant vond ik vanmiddag ook het interview met een (vrouwelijke) rechter over de rechtspraak in België in het algemeen. De bescheidenheid en de integriteit van de geïnterviewde; haar kennis van de historie; het talent van de interviewer voor relevante vragen. Instructief en amusant ook.

    BeantwoordenVerwijderen