woensdag 7 september 2016

Blijmakertje voor Eindhoven

Rob van Gijzel heeft Eindhoven en zichzelf bij zijn afscheid als burgemeester een cadeautje gegund. In het interview dat hij het Eindhovens Dagblad bij deze gelegenheid toestond, verklapte hij dat de regering op Prinsjesdag een onderzoek naar een nieuwe verdeelsleutel van de jaarlijkse uitkeringen uit het Gemeentefonds bekend zal maken, waarbij meer rekening zal worden gehouden met de waarde van de gemeenten (steden) voor de Nederlandse economie.

Ongetwijfeld een opsteker. Maar veel meer dan een blijmakertje is het niet, al krijgt de Brabantse motor ‘fors meer’. De openingskop van het ED, Klinkende munt uit Den Haag, lijkt me dus lichtelijk overdreven.

Van Gijzel, die dankzij zijn tot in Den Haag reikend netwerk de exclusiviteit van RTL4 wat betreft het jaar-in-jaar-uit lekken uit de rijksbegroting doorbreekt, rekent de krant voor dat Eindhoven ‘een stevige verhoging’ van het bedrag per inwoner wacht met € 1,53 tot € 26,53.

Wacht even met al te uitbundig juichen, want onder anderen  ‘concurrent’ Rotterdam vangt sinds jaar en dag (dus nog zonder de aangekondigde herberekening) de lieve som van 140 euro per inwoner. Laten we hopen dat het blijmakertje achteraf geen zoethoudertje blijkt.

Van Gijzel heeft veel gedaan om erkenning te krijgen voor het substantieel aandeel van zijn stad in de BV Nederland. Maar voordat een einde is gemaakt aan de heersende wanverhoudingen, zal er nog heel wat water door Dommel en Maas moeten vloeien.

Het kan Eindhoven hoopvol stemmen dat Van Gijzel’s opvolger, John Jorritsma, ge├»nterviewd door Omroep Brabant, onomwonden heeft vastgesteld dat er in dit land, als het over de steden gaat, niet langer gesproken moet worden van ‘de grote vier’, maar van ‘de grote vijf’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten