donderdag 8 september 2016

'Ze is wel moslim gebleven'

Ooit las ik in een verklarend woordenboek, ik meen zelfs dat het Van Dale was, dat de inwoners van Oirschot door het leven gingen met de scheldnaam barbaren. Hadden de Bestenaren, immers in de negentiende eeuw van Oirschot afgescheiden, daar de hand in? Zou best kunnen. Zeer kan heel oud worden. Dat Oirschot het er, na publicatie van dit gegeven, niet bij liet zitten, laat zich raden. Al hadden ze daar toen nog geen Shopping Sunday. Maar stigmatisering is van alle tijden en animositeit tussen aan elkaar grenzende dorpen evenzeer.

Toen de hoofdredacteur van een regionale krant in de  jaren zestig van de vorige eeuw op het idee kwam, plaatselijk nieuws onder een grafisch weergegeven vaste plaatsnaam te zetten en Heeze-Leende onder één noemer ving, waren de poppen aan het dansen. (Nochtans horen de dorpen bij elkaar, immers ze behoorden in het feodale tijdperk tot een heerlijkheid van die naam; intussen vormen ze trouwens één gemeente.)

De tijd dat je in de krant las ‘Bestenaar hakt met bijl in op echtgenote’ of, ter diskwalificatie van oud MP en kamerlid Pieter Sjoerds Gerbrandy, ‘Friese snorrebaard zat er naast’, is voorbij, hoort dat althans te zijn. Ook regionale media emanciperen al zou je dat niet altijd zeggen.

Enkele voorbeelden uit de recente berichtgeving: ‘Pool valt 3-jarige peuter lastig.’ en ‘Pool knoeit met tachograaf.’ Die Polen toch, ga je dan denken. Of niet soms? Ik inderdaad niet. Ik kom uit het Bredase en het zijn de Polen die dat stuk West-Brabant in 1944 hebben bevrijd. Zoiets vergeet je nooit meer.

In Werkendam is een 26-jarige vrouw aangehouden, die een aanslag namens IS zou hebben voorbereid bij de Efteling. ‘Stoerdoenerij,’ volgens haar advocaat. Ze heeft IS inmiddels afgezworen, maar ‘is wel moslim gebleven’. Daar zal de islamitische gemeenschap in Nederland blij mee zijn.

(Gesproken column Omroep Best, 14.09.16, 18:10 uur.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten