vrijdag 20 maart 2015

Ruit Eindhoven geen verkiezingonderwerp

Anders  dan sommigen suggereren, speelde het omstreden plan voor de voltooiing van de wegenruit rond Eindhoven geen of nauwelijks een rol bij de statenverkiezingen van afgelopen woensdag.
In de eerste plaats werd het stemgedrag hoofdzakelijk bepaald door de landelijke politiek. Vandaar dat de uitslagen in Brabant nagenoeg overeenkomen met het landelijke beeld. En de Ruit is natuurlijk geen landelijk onderwerp.
De conclusie dat de kiezer in de regio Eindhoven/Helmond 'de Ruit niet afkeurt' slaat dan ook nergens op.
Natuurlijk is de Ruit een provinciaal item, zij het in beperkte zin, want in West- en Middenbrabant zal het ze een worst wezen wat  bestuurders en politiekers in Zuidoostbrabant uitspoken. Het kiezerspotentieel in deze regio is uiteraard getalsmatig niet onbelangrijk, maar het CDA had zich prima ingedekt tegen een bestraffing van 'ruitgedeputeerde' Ruud van Heugten door hem niet op de lijst te zetten, met een slag om de arm over de vraag, of hij al dan niet als dagelijks bestuurder van de provincie zal terugkeren.
Van Heugten hield zich uit de wind, zij het dat hij ook in de aanloop naar de verkiezingen volijverig doorging met het ontwikkelen van 'alternatieven' die het mogelijk zouden maken zijn corebusiness er alsnog door te drukken. Tegenstanders van de Ruit hebben dat natuurlijk doorzien, maar of dit allemaal hun stem mede heeft bepaald is onwaarschijnlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten