vrijdag 30 januari 2015

Vlaams niet kuisen

Onze taalgoeroe Wim Daniëls – zelden zag ik iemands ster zo snel rijzen – maakte zich in de Nieuws BV op NPO1 behoorlijk kwaad over een initiatief van het Vlaamse dagblad De Standaard, dat het Vlaams wil aanpassen, zodat het beter harmonieert met Noord-Nederlands. Ongezien de door DeS toegepaste methode (er is sprake van 'Het Gele Boekje') voel ik voor honderd procent met Daniëls mee. Hij zegt: ‘De Vlamingen moeten hun identiteit niet verloochenen’ en zo is dat.

Er is op taalgebied in Vlaanderen in de afgelopen halve eeuw al veel veranderd. De toenmalige BRT (tegenwoordig VRT) heeft daaraan ook z’n steentje bijgedragen, in de zin van: ‘Iets is niet goe, maar goed.’  Ooit kondigde een sportpresentator aan: De doiven zaan hedenmorgen te Sint-Etiënne gelost met de wiend in ‘t ol.’ En op de streekpagina van de Gazet van Antwerpen kon je in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog lezen: Geilaard gevat te Rijckevorsel.
Ook de Vlaamse journalistiek heeft ‘n soort emancipatieproces doorgemaakt, waarbij het evenwaardig willen zijn aan de Franstaligen natuurlijk meespeelde. De gewone burger volgde haar spoor min of meer. Dus geen kleine advertenties meer in de krant als ‘Gevraagd, deftige meid. Moet inslapen.’

Maar waarom zou het woord kuisen niet meer mogen, omdat in het noorden daarvoor schoonmaken wordt gebruikt? En deftig moeten worden vervangen door het Hollandse net(jes)? Echt deftige mensen in de Noord-Nederlandse betekenis kom je toch al bijna niet meer tegen.

Als die Hollander de Vlaming minder goed verstaat dan is het niet door onbekende woorden en begrippen, maar door de uitspraak. Het kan aan mijn leeftijd liggen, maar ik versta ‘n hoop mensen op de Nederlandse radio en tv tegenwoordig ook slecht en wijt dat aan onzorgvuldig spreken. Sommige nieuwslezers van RTL maken er een gewoonte van, hun stem aan het eind van elke zin te laten afdalen tot ‘n soort gemompel. Liplezen wordt onderhand een verplicht schoolvak.


Dus, beste Vlamingen, behoud asteblief uw eigen kleur. Groen of  geel, het maakt niet uit. Er is niets mis mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten