maandag 2 februari 2015

Zondigen tegen de hoop

Wanhopen was in de rooms-katholieke wereld een zonde. Ik herinner mij daarover een vraag in de catechismus: Wanneer zondigen wij tegen de hoop? Ik zou het antwoord zo niet meer weten, behalve dan dat zelfbedachte van een Ginnekens klasgenootje. Dit stukje gaat trouwens over…zuivelfabrieken.

Ik kom daar op, doordat een groep kunstenaars uit Utrecht zondag, 1 februari, haar feestdag, met een mooi plaatje twitterden over Brigida van Kildare, na Sint Patrick de ‘belangrijkste heilige van Ierland’. Wikipedia vermeldt dat Brigida patroon is van onder meer Bavel (gemeente Breda), Geldrop en Noorbeek in Limburg.

Patroonsheiligen speelden vroeger een belangrijke rol in de dorpen. Zo is de datum waarop de kermissen worden gehouden afgeleid van hun feestdag. Werd er een vereniging, coƶperatie of zoiets als een zuivelfabriek opgericht, dan kreeg die de naam van de heilige. Pancratius in Hoogeloon, Laurentius in Ulvenhout, Martinus in Princenhage, en Brigida (die trouwens wordt afgebeeld met een koe, omdat ze werd aangeroepen tegen veeziekten) dus in Bavel.
Breda was in de vorige eeuw al wat liberaler, dus die stad had een zuivelfabriek met de meer profane naam De Hoop.

Derhalve: ‘Wanneer zondigen wij tegen de hoop?’

‘Als wij bij Sint-Martinus melk halen.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten