dinsdag 2 september 2014

Pauw en Tan onvergelijkbaar

'Warm' zou zijn nieuwe talkshow worden, zei Jeroen Pauw niet eens maar meermalen, toen hem werd gevraagd, hoe het zou zijn zonder Witteman. Dus was het na zijn herdebuut gisteravond weer driftig meten van de kijkcijfers en natuurlijk die vergelijken met de animo voor Humberto Tan's RTL Late Night. De winnaar stond bij voorbaat vast: Tan. De getallen haal je maar van elders, want eigenlijk is vergelijking onzin en gelukkig zijn kijkcijfers, althans bij de NPO, niet allesbepalend.

Warm, warmer warmst. Appels en peren. De programma's duren beide een uur; ze worden op hetzelfde tijdstip uitgezonden en er zijn gasten. Maar warm of niet, Pauw ademt toch, als voorheen P&W, iets meer 'het officiële', legt het accent op het serieuze werk. Je kunt zelfs zeggen dat het nauwelijks streeft naar populariteit. En dat heeft er niet alleen mee te maken, dat onder de gasten – althans gisteravond – de autoriteiten de boventoon voerden. Defensie-minister Jeanine Hennis kreeg nota bene meer dan een derde van de tijd, volgens mij een vergissing. De warmte moest komen van een optreden van Ilja Leonard Pfeiffer, die met de opdracht het poëziecadeau 2015 te maken (primeur!), een compleet gedicht mocht voordragen. En, o ja, Pauw gooide er ook een cabaretier tegenaan. Of de duvel ermee speelde, maar daarover straks. De man toonde zich een bewonderaar van de simpele gedichtjes van Toon Hermans. Helemaal fout, volgens Pfeiffer. Ook voelde Pauw burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, aan de tand. Kreeg die de kans, zich te wreken op degenen die over hem in de affaire Schilderswijk, onder meer op Twitter 'de grootst mogelijke onzin' hebben uitgekraamd.

Maar Tan had André van Duin. Nee, niet de lolbroek, maar de gouden jubilaris die met open mond zat te luisteren en te kijken naar zijn opvolger, cabaretier Jochem Myjer. En zijn primeur mocht er helemaal wezen: de tweede Grote Natuurfilm die er aan komt en waarvoor Tan de speciaal hiervoor gebouwde, 15 meter hoge toren in de Biesbosch beklom: ter observatie van de ook daar steeds meer voor komende zeearend. Tussendoor confronteert een internetfreak ons met allerlei trivia's, inclusief de internationale rel over de gekraakte naaktfoto's van Amerikaanse celebrities. En dan was er – heel serieus – mr. Peter Plasman, advocaat van de Nederlandse Bonnie, die vandaag voor de rechter zou verschijnen. Plasman kreeg ook uitgebreid de gelegenheid zijn bedenkingen tegen de aanpak van het jihadisme te formuleren.

Kortom, boks daar maar eens tegen op, meegenomen dat Humberto Tan toch ook een zekere warmte-uitstraling niet kan worden ontzegd. Daartegenover behoudt Jeroen Pauw zijn vileine trekjes. 't Is maar waar je van houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten