zaterdag 30 augustus 2014

Wethouders zijn ook burgers

'De wethouders kunnen er niets aan doen dat ze teveel kregen, het kwam door een administratieve fout van de gemeente.'
Burgemeester Anton van Aert tegenover het Eindhovens Dagblad over teveel betaalde onkostenvergoeding, gedurende vier jaren aan drie van de vier wethouders van Best. De uitspraak staat aan het eind van het artikel; ik concludeer dat het venijn in de staart zit.

Iedereen overkomt het wel eens dat hij (m/v) als gevolg van een fout iets op zijn bankrekening ziet verschijnen dat hem niet toekomt. Je kunt dan twee dingen doen, tenzij de verantwoordelijke instantie de fout zelf corrigeert: doen of je neus bloedt en dat is regelrechte fraude of het ten onrechte betaalde terugboeken.

In Best gaat het om bedragen, variƫrend van 1500 tot 5200 euro, afhankelijk van de uren die de parttime werkende wethouders officieel aan de gemeente hebben besteed. Natuurlijk zit het gemeentebestuur (dat intussen gedeeltelijk van samenstelling is veranderd) met het geval in zijn maag, maar dat heeft hem geen aanleiding gegeven, tegen de betrokken wethouders te zeggen: terugbetalen. De burgemeester, formeel verantwoordelijk voor de administratieve fout, zegt dat bij al dan niet vermeende fraude 'altijd wordt gekeken naar de omstandigheden'. O ja? Nou dat moeten die omstandigheden wel heel bijzonder zijn, wil een fraude niet worden bestraft met op z'n minst terugbetaling.

De drie wethouders hebben intussen wel besloten de helft van de schade aan de gemeente te vergoeden. Op grond van 'omstandigheden'? Bij iedere burger die door de overheid wordt aangesproken op fraude gaan nu de nekharen overeind staan. Wethouders zijn even goed burgers en het wil er bij mij niet in dat zij zich vier jaar lang nooit eens hebben afgevraagd, hoe het toch kwam dat ze zo'n riante onkostenvergoeding kregen. En hoe zit het met de controle op de gemeentelijke boekhouding?

De gemeente Best pretendeert, het 'hoog in het vaandel (te hebben) dat haar bestuurders en ambtenaren integer handelen', zo valt te lezen op haar website. Het komt dus nu aan op de ultieme waarheid. Deze achter gesloten deuren geregelde waarheid is voor de burger onverteerbaar.

1 opmerking:

  1. Zie voor reacties: http://www.hhbest.nl/2014/08/30/wethouders-zijn-ook-burgers/#comments

    BeantwoordenVerwijderen