woensdag 3 juli 2013

Nog eens het Friesch Dagblad

Mede dankzij die oude donkere kamer op de zolder van het Friesch Dagblad aan de Galileeër Kerkstraat, in de binnenstad van Leeuwarden, die ik mocht gebruiken, was ik daar in de jaren vijftig – hoewel verbonden aan het katholieke Ons Noorden - kind aan huis. Had een sleutel van de voordeur. Ik kwam er zelfs ‘s zondags, als alles er, naar de gereformeerde traditie doodstil was.
friesch_dagblad


Het logo van de krant in ‘mijn tijd’.
Het FD had toen al een kleine redactie, die huiselijk in één lokaal hokte. Hoofdredacteur was Hendrik Algra, de steile orthodoxe AR-politicus, die slechts ter redactie verscheen om er zijn dagelijks hoofdartikel af te leveren. Algra was de felle bestrijder van (de ‘godslasterlijke’ boeken van) Gerard Reve, die dan ook prompt, toen hij in Greonterp ging wonen een bordje in de tuin zette met de vermelding Huize Algra. Op het eerste gezicht leek het op die redactie wel een oligarchie, maar, honi soit qui mal y pense, daarvoor waren neef Arend Algra en zoon Nico, jurist en rechtbankverslaggever (ook voor ons!) te goedmoedige lieden.

Het Friesch Dagblad werd in de praktijk geleid door Piter Wybenga, consequent aangesproken met ‘baas’. Met hem had  ik ooit een ‘diepgaand gesprek’ over de positie van de Moeder Maagd, die hij natuurlijk Marije noemde. Dit naïeve roomse kind ging roemloos ten onder, bij de verpletterende belezenheid (vooral van de bijbel) van de toch al wijs en streng ogende redactiechef. En de rest maar grinniken. Arend Algra, sowieso een vreemde eend in die bijt, voorop.

Arend was een vrijbuiter, die het zich permitteerde, het leven wat luchtiger op te vatten dan in zijn milieu gewenst werd geacht. Biljartend in het toenmalige etablissement ter plaatse, Amicitia, vroeg hij mij eens:
‘Hoeveel kinderen heb je nou?’
‘Eentje’, antwoordde ik.
‘Dan heb je geen goeie pastoor.’ Kets.
Arends luchthartigheid ging ook met een zekere verstrooidheid gepaard. Zo kan het gebeuren dat stadsredacteur Sjoerd van de Werff onder een vakantierubriekje, dat wij als kranten uitwisselden, ‘n keer als voetnoot voor de redactie plaatste: ‘Volgende week heeft Arend Algra dienst. Houd ‘m in de gaten.’ Dat kwam in Ons Noorden. Laaiend enthousiast viel Arend ons kantoortje binnen voor drie exemplaren van de krant. Zijn verstrooidheid heeft hem trouwens de das omgedaan. Hij is op relatief jonge leeftijd in het verkeer omgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten