maandag 8 juli 2013

Dolle Dagen

Het zijn Dolle Dagen. Hoezo? Op de kermis in Moergestel heeft men verhitte gemoederen geprobeerd te blussen met heet water. In Stramproy bleek het nodig, de plaatselijke schutterij, volgens de traditie gekleed in zwarte uniformen, bij 28 graden af te koelen met een koude douche. De mannen vielen flauw of stonden op het punt dat te doen. De vraag rijst, hoe hoog de temperatuur moet zijn om het complete schuttersgilde naar het ziekenhuis af te voeren.

Op dit moment lopen er in dit land duizenden mensen met een opzetstukje op hun smartphone rond om het in de (blauwe) lucht aanwezige fijnstof te meten. Waarom? Omdat fijnstof niet fijn is voor mensen met ademhalingsproblemen. De resultaten zijn hier op een kaart te volgen. Ook hier weer een vraag, die al door De Persdienst van Wegener aan de initiatiefnemers van de Onderzoekschool voor Astronomie in Leiden (NOVA), is gesteld: En dan? Nou, dan kunnen die stakkers overwegen te verhuizen naar een landsdeel waar de lucht zuiver is. Ik wens iedereen het beste. Nu ik nog eens ga kijken, meldt de website van NOVA problemen met de kaart. Digitale vervuiling, neem ik aan. Het houdt ook nooit op.

Intussen voltrekt zich in de Tour de France het ene wonder na het andere, terwijl het woord doping daar uit het vocabulaire lijkt geschrapt. Wout Poels, die vorig jaar zo ongeveer uit elkaar viel, zag zijn droom vervulling gaan, nog eens bij de eerste tien van een grote bergrit te eindigen. En dan ‘onze’ Bauke Mollema (derde in het algemeen klassement) en Laurens ten Dam (vierde).

En dan: echt dolle pret. Dat geldt zonder meer voor de aflevering van  Andere Tijden Sport van zondagavond over de eerste servicebus in de Tour, in de jaren zeventig ge├»ntroduceerd door Corrie en Frans Siemons van Sauna Diana in Zundert. Wat heb ik gelachen om de volstrekt Brabantse manier waarop deze mensen (met eigen videobeelden) zelf hun verhaal vertellen. Bekijk Een bordeel dat de Tour binnen rijdt. Wees gerust, waar nodig wordt het gesprokene ondertiteld.

1 opmerking:

  1. Hoewel, doping? Volgens Sante Brun is iedereen in de Tour gedoopt en op Mediaforum van de NCRV bleek vanmiddag dat het wantrouwen nog steeds leeft.

    BeantwoordenVerwijderen