donderdag 4 oktober 2012

Bestse politiek, voor leken verklaard

De Bestse CDA-wethouder Theo Reijnders, die onder meer wijkontwikkeling in zijn portefeuille heeft, is zich rot geschrokken en als-ie zou zeggen dat het niet zo is dan jokt-ie.

Want, terwijl het gemeentebestuur sinds 22 juni (!) in een crisis verkeert door het opstappen van de D66-wethouder en de onderhandelingen over een reconstructie van de coalitie kort geleden weer zijn vastgelopen op de verdeling van taken, staat Best op z'n kop door de aankondiging dat een nog geen drie jaar oud, goed geoutilleerd en met enthousiasme gebruikt buurthuis ten dienste van de wijken Heuveleind en Heivelden op slot gaat. Komt dat even slecht uit.

De Stichting Welzijn Best-Oirschot, die het buurthuis Vlinderhei de eerste jaren met financiële steun van de gemeente exploiteerde, denkt wat dit betreft niet op eigen benen te kunnen staan en heeft de gebruikers 'netjes medegedeeld' (aldus een verklaring namens wethouder Reijnders) dat het per 1 januari uit en over is.

Alweer herrie in de tent. Want, 'dit kan natuurlijk niet'. Een gebruiker: Waar moeten we nu met ons kostbare, van het Oranjefonds gekregen biljart naar toe? Waarom zouden andere wijken wèl hun buurthuis mogen behouden en wij niet? Stuur als gemeente maar eens zo'n dure externe adviseur de laan uit en je hebt het geld om de zaak overeind te houden.

Dus, wat zegt wethouder Reijnders nu? Ho ho, wacht even, we proberen nog een oplossing te vinden, dus het is nog niet definitief dat het buurthuis straks leeg komt te staan.

Als ik aan het hoofd stond van de Stichting Welzijn, dan zou ik nu aan de wethouder vragen: Had je dat niet eerder kunnen zeggen?

Nee, want de heer Reijnders moest eerst even opgeschrikt worden door de commotie die over deze affaire is ontstaan. (Zo zie je maar weer dat je als inwoners niet zomaar alles voor zoete koek moet slikken.) En hij heeft het als 'poppetje' in de over de vakantie heen getilde coalitiebesprekingen even druk als Rutte en Samsom in Den Haag.

En hiermee zijn we aangeland, bij wat steeds meer op een tragi-comedie begint te lijken. In juni knapte namelijk de D66-wethouder af op het dossier Tejaterke, een voormalige kerk, waarvan de broodnodige renovatie en de daarmee verbonden exploitatie voor de gemeente 'ontbetaalbaar' zou zijn. Krijgen we daarvan een reprise? De ironie wil bovendien dat het buurthuis Vlinderhei destijds officieel is geopend door wethouder Reijnders' voorganger Leo Bisschops (Best Open), de man die het vervolgens als oppositieleider in de raad niet kon laten, de portefeuillehouder welzijn (Reijnders dus) regelmatig in de haren te vliegen en nu weer uit de onderhandelingen is gestapt omdat het er niet naar uit zag dat hij 'zijn ding' weer zou mogen gaan doen. Door de 'formateurs' is dat eufemistisch 'vastlopen op de poppetjes' genoemd.

Kijk, zo grijpt in de plaatselijke politiek uiteindelijk alles in elkaar. Helaas niet tot heil van de gemeenschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten