zaterdag 6 oktober 2012

Stoppen voortrekken Apple (2)

Het exclusief gebruik van de I-pad van Apple door officiële instanties, zoals de overheid en het onderwijs, is steeds meer omstreden.  Zo doet het VVD-raadslid Arno Flapper uit principiële overwegingen niet mee aan het papierloos vergaderen met de iPad in de gemeenteraad van Son en Breugel. Flapper is het niet eens met de keuze van alleen Appleproducten.

Ik voel met de heer Flapper mee. Lees desgewenst even de column Stoppen met voortrekken Apple,  die ik op 15 februari van dit jaar plaatste. Samengevat komen mijn bezwaren hierop neer: De productiemethodes van Apple in ontwikkelingslanden, inclusief kinderarbeid. Het kunstmatig hoog houden van de prijzen. De vergaande bemoeienis met wat je met het door jou gekochte apparaat mag doen en wat niet.

De I-pad is een uitstekend product, maar niet de enige mini-computer die over de eigenschappen beschikt, nodig voor communicatie (via het internet) en educatie. Het aanbieden van apps exclusief voor de I-pad is een vorm van discriminatie van door anderen op een niet minder innovatieve manier gefabriceerde tablets, gebaseerd op een ander besturingssysteem (Android van Google).  Het is ook strijdig met de vrije-markt-economie. Aan het gebakkelei tussen Apple en concurrenten als  Samsung over auteursrechten hebben we als consumenten dan ook geen enkele boodschap.

ED-app op een Android-scherm.
In Son en Breugel blijkt de voorkeur voor Apple verband te houden met een door haar ontwikkeld softwareprogramma, Notu-bis. Burgemeester Hans Gaillard tegenover het Eindhovens Dagblad:  "We hebben nadrukkelijk gekozen voor kwaliteit. Toevallig is Apple het verst met de ontwikkeling daarvan. Dat Apple extreem lage lonen betaalt in fabrieken, heeft ons niet tegengehouden. Binnenkort is het pakket ook beschikbaar voor Android-tablets." Daarmee spreekt Gaillard zichzelf 'n beetje tegen. Want binnenkort komt die onmisbare Notu-bis-app kennelijk ook voor andere tablets beschikbaar. Ik heb nog even gezocht naar, hoe in Oirschot is afgelopen met een tablet-proef in het najaar van 2011, maar kwam er niet uit. In elk geval werd daarbij het merk tablet in het midden gelaten.

Nu het toch hierover gaat, de dagbladen zijn volgens mij ook 'verkeerd bezig'. Zo stelt (of stelde) NRC onder bepaalde voorwaarden een I-pad gratis beschikbaar. De Wegener Nieuwsmedia, waaronder het ED, begonnen met een  I-pad-app, maar kwamen na de nodige kritiek toch ook maar  met een versie voor Android-tablets. Niet perfect overigens, want het programma draait niet met de stand van het schermpje mee (zie foto).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten