maandag 16 april 2012

Ik waarschuw voor ‘t laatst

Er wordt niet naar mij geluisterd, ik weet het, maar toch blijf ik op deze plek waarschuwen. Desnoods voor het laatst.

Neem nou het verkeersprobleem in de Bestse Hoofdstraat, dat vorige maand ook al onderwerp was van deze rubriek. Al járen probeer ik iedereen aan het verstand te brengen, dat dat probleem voor driekwart wordt veroorzaakt door het doorgaande verkeer Son-Oirschot vice versa. Om daar achter te komen, hoef je geen duur onderzoeksbureau in te schakelen. Je hoeft er slechts ‘n tijdje voor op de rotondes Quatre Bras en Oirschotseweg te gaan staan en  daarbij ook goed te letten op de bewegwijzering.

De Ringweg wordt niet benut, heeft men ten gemeentehuize inmiddels ontdekt. Nu is het nog ‘n jaartje of wat wachten  op de volgende conclusie, namelijk dat die Ringweg niet ‘af’ is. Nee, ik ga dit niet weer opnieuw onbetaald uitleggen. Dat moet het volgende externe bureau maar doen.

Inmiddels dient zich het volgende centrumprobleem aan.  De kermis, de landelijk beroemde kermis van Best, is niet langer in haar wonderbaarlijke compactheid te handhaven op het Raadhuisplein en onmiddellijke omgeving. Dat strookt niet met de plannen tot opwaardering van het centrum. Dus moet die kermis met ingang van 2013 gespreid worden over een aantal plekken. eigen_weg_vind_ik_leuk_230x173De onvermoeibare Vanda van der Kooi schreef afgelopen maandag zo ongeveer het ED vol, onder meer met dit schokkende nieuws. Immers, er wordt nu gestudeerd op ‘alternatieve’ locaties als d’Ekker (is die al niet als kermisterrein in gebruik?) Stationsstraat en wat genoemd wordt ‘het terrein tussen Prinsenhof en Tapijtcentrum Nederland’. Uuh? Ik ken daar maar één terrein, namelijk de parkeerplaats vóór Prinsenhof en Tapijtcentrum. Je gelooft het niet, maar officieel is dat privéterrein. Uit het daar staande bordje ‘Eigen weg’ blijkt, leuk of niet, dat parkeren daar door de eigenaren van het Tapijtcentrum wordt gedoogd. En met die eigenaren is het over het algemeen niet zo goed kersen eten,  zo is in een eerder stadium van  onderhandelingen over het centrumplan gebleken. De facebooksticker ‘Vind ik leuk’ die op dat eigen-weg-bordje is geplakt, kan dus best cynisch worden opgevat.

En dan de Stationsstraat. Waar moeten we daarbij voor het plaatsen van kermisattracties anders  aan denken dan aan het spoortunneldek? Wederom zonder verder onderzoek: vergeet dat maar. Dat is alleen al om veiligheidsredenen absoluut uitgesloten.

Kortom, ik vrees met grote vreze, dat Best ook in dit geval van een kouwe kermis thuis zal komen.

(Gesproken column Omroep Best, 18.04.12, 18:10 uur.)

3 opmerkingen:

 1. Ha Guido,
  Ik zou dit stukje in 20-voud afdrukken en naar de Raad sturen. Het wordt tijd, dat ze wakker worden.
  Joop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben dar gek. Ze lezen het hier maar of luisteren naar Omroep Best ;-)

   Verwijderen
 2. Vic Kerkhoff stuurde de volgende reactie:

  EEN BROODJE AAP!
  Dat is het ‘noodgedwongen’ open houden van de Hoofdstraat voor doorgaand verkeer in Best. En dat betekent dat van een nieuw Centrumplan met ‘als ruggengraat’ die Hoofdstraat weinig overblijft. De straat zal verpauperen, omdat je er gewoon niet rustig kunt winkelen, het assortiment te beperkt is en het echte ondernemerschap ver te zoeken! Er worden louter drogredenen aangevoerd om toch maar de zin van de ondernemers door te drijven. Als de Hoofdstraat wordt afgesloten zal ‘het bewuste verkeer zich een weg zoeken door de woonwijken in de directe nabijheid’. Wat een onzin! Het doorgaande verkeer heeft in het centrum van Best niets te zoeken en kan prima worden omgeleid via de Ringweg of de Willem de Zwijgerweg. Dat doorgaande verkeer bestaat aan de ene kant vrijwel louter uit verkeer dat van de Oirschotseweg komt nota bene. Aan de andere kant uit Son en wellicht uit St. Oedenrode. Hebben de deskundigen vooral die bronnen nagegaan, of voor het gemak slechts geteld wat er door de Hoofdstraat kwam? Dat doorgaande verkeer besteedt ook niets in Best, men flitst er doorheen. Bestaande ondernemers houden echter letterlijk een bord voor de kop en denken dat handhaven van het autoverkeer hun omzet doet toenemen. Hoe kun je jezelf zo voor de gek houden! Op deze wijze beleid voerend trekken echte ondernemers of weg uit Best, of nestelen zich in vrijkomende nieuwbouw op een betere plaats in het centrum. Dus de Hoofdstraat blijft hopeloos verouderd achter. Temeer daar het de vraag is of die nieuwbouw in ons centrum er echt komt. Best groeit namelijk nog steeds niet verder in inwoners, zoals maar steeds wordt beweerd. We bouwen dan ook nog de verkeerde woningen, te duur en in het verkeerde segment. Senioren en starters zien reikhalzend uit naar betaalbare woonruimte, maar die wordt ook in de nieuwe plannen mondjesmaat gebouwd, terwijl Dijkstraten (met 250 betaalbare woningen in de plannen) voortdurend in de wachtstand wordt gehouden! En de politiek? Die brandt de vingers niet aan een oplossing die voor de hand liggend is. Anderhalf expertisebureau dat niemand kent brengt een half advies uit. En nog kijkt men er niet doorheen. BLM adviseurs enquêteerde in 2009 al ruim 500 winkelende Bestenaren. Van wie de overgrote meerderheid voor afsluiting van de Hoofdstraat was. Om echt te shoppen en niet louter boodschappen te doen! En om te flaneren, rustig op een terrasje te zitten en te genieten van het aanzien van ons dorp. Dat laatste lijkt nu vrijwel uitgesloten!
  (Vic Kerkhoff)

  BeantwoordenVerwijderen