vrijdag 27 januari 2012

Uit de lucht

Heeft de bestuursrechter in Den Bosch echt gezegd dat ‘de bezuiniging van 1,7 miljoen die de provincie heeft opgelegd aan Omroep Brabant uit de lucht is gegrepen’ ? Dat staat namelijk vanmorgen in de Brabantse kranten.

Er is geen reden aan de gebruikte terminologie te twijfelen, die door een ervaren verslaggever nader wordt aangeduid als ‘een hard oordeel’.

Voor alle zekerheid toch even gekeken op de website rechtspraak.nl, die altijd bijzonder snel en uitgebreid weergeeft wat er in de rechtbanken gebeurt. Maar zoals te verwachten valt, hebben de teksten daar een puur zakelijk recht-toe-recht-aan karakter, zonder de couleur van het rechterlijk betoog. Je kunt er doorgaans geen smakelijke krantenkop aan ontlenen

Dus, als het waar is, dan is de bestuursrechter toe aan een opfriscursus Nederlandse taal. Ik hoef namelijk niet in enig woordenboek te kijken, om te stellen dat de term ‘uit de lucht gegrepen’ in dit geval nergens op slaat.

‘Uit de lucht gegrepen’ zegt men van iets of een bewering die onwaar is, een onbewezen gerucht. Heeft de rechter deze terminologie niet gebruikt, dan heeft de verslaggever die uit de lucht gegrepen.

Wat wel vaststaat: over de financiële verhouding tussen de provincie en de omroep is de kou allerminst uit de lucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten