vrijdag 2 december 2011

Occupy in de verdrukking

Over Occupy heb ik geen mening. Dat is vaker het geval, als ik ergens te weinig vanaf weet. En Occupy heeft zoveel gedaanten. De New Kids van Maaskantje doen ook al mee, met een stapel bierkratten als middelpunt.

Het ontstáán op Manhattan alleen al. Alsof die Amerikanen voor het eerst kennis hebben genomen van de mars van de Parijse marktvrouwen op Versailles in 1790 of daaromtrent. Alleen hebben ze  niet opgepikt dat het daar ergens over ging, dat het te maken had met een tekort aan brood, terwijl het Franse hof zich tegoed zat te doen aan taartjes. Het doet er niet toe, of het apocrief is of niet, want het verhaal is te mooi dat koningin Marie-Antoinette geroepen zou hebben: ‘Waarom hebben ze dat volk dan geen boterham gegeven?’

In Eindhoven zit het de Occupybeweging trouwens niet mee. Het gemeentebestuur wil ze weg hebben van hun prominente plaats in de stad en ze naar een braakliggend stuk grond achter het station bonjouren, waar geen hond, laat staan winkelend publiek, voorbij komt. De bezetters bedienen zich nu haastig van de middelen van de door hen verfoeide (?) rechtsstaat, door een kort geding aan te spannen.

Toch bespeur ik bij mezelf een begin van sympathie. Dat komt doordat de Eindhovense actievoerders korte metten hebben gemaakt met het irritante optreden van de tv-verslaggevers van PowNed, die er ‘gewoon’ van uit gaan dat hun Telegraaf- annex GeenStijl-gedrag niet alleen door publiciteitsgeile politici en andere zich Bekend achtende Nederlanders geaccepteerd dient te worden, maar door iedereen die ongevraagd de camera op zich gericht weet.

Gewoon rechts-reactionairen hoor, en daarbij gaan mijn haren recht overeind staan. Zo ook bij een oproep via het door mij overigens zorgvuldig gemijde Facebook van een zekere Danny Cordromp om eventueel op de ‘verboden plaats’ tegen de bezetters te gaan demonstreren. Want ja, ‘het zijn professionele werklozen die agressie opwekken en leven op kosten van mensen die werken’.

Wat zijn dat, professionele werklozen? Mensen die vrijwillig zonder werk zitten? De term langharig werkschuw tuig, was die ook niet uitgevonden door De Telegraaf?

3 opmerkingen:

 1. Wat een slechte blog! Iemand loopt hier te verzuren..

  Waarom ga je niet gewoon inhoudelijk op het onderwerp in?

  Je doet nu eigenlijk hetzelfde als PowNed, alleen je gaat aan de andere kant staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Guido! Occupy Eindhoven zijn niet allemaal werkelozen. Sommige mensen kunnen daar ook graag hun vrije tijd in steken.
  Ik werk gewoon full-time nachtdienst,heb een eigen huis....naar steun Occupy Eindhoven 120%.
  Ik betreur de afloop van pownews verhaal,maar ze haalde 2-3 uur het bloed onder mensen zijn nagels uit. Iedereen was er gek van geworden.

  Over die tegen occupy beweging in merk kleding....iedereen is welkom ook in merk kleding....check wel je labels voor je komt.
  Trek geen kleding aan uit een derde wereld land ...anders heb je geen poot om op te staan.

  Guido, je bent van harte welkom bij occupy eindhoven...altijd


  M.v.G ,

  M.Meijer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die actie van Danny Cordromp is smeerpijperij van de grootste soort. Echt typisch VVD-stijl. Maar je kunt ook niet buiten de VVD om als je nog een baan wil krijgen of houden. Als je bij de overheid werkt, goede kans dat je dan binnenkort gedwongen bij de ABN/Amrobank werk moet gaan zoeken. Daar vond Zalm ook zijn nieuwe baan.

  BeantwoordenVerwijderen