donderdag 1 december 2011

Overheid houdt hoofdpijn bij ICT

Overheid en geparenteerde diensten hebben chronische hoofdpijn bij het omgaan met ICT. Voor alle duidelijkheid: dat staat voor Informatie- en ComputerTechnologie.

Het is (te) duur, het werkt niet of onvoldoende en het is onveilig.

Een aansprekend voorbeeld vinden we nu weer in de gemeente Oirschot, waar de aanleg van draadloos internet (WiFi) voorlopig is afgeblazen.

Merkwaardig: Terwijl iedere klojo in een wip met een routertje van 85 euro een gesloten thuisnetwerk aanlegt, moet zoiets in Oirschot bij ‘eerste investering’ ruim 55.000 euro kosten. Terecht heeft een D66-raadslid daartegen geprotesteerd en dat bezwaar was niet aan dovemansoren verspild. Er wordt nu nog eens even ‘creatief gekeken’ naar een goedkopere oplossing, desnoods voor alleen de raadszaal.

Als men daar dan toch mee bezig is, realisere men zich ten eerste dat er in de ict-wereld teveel gladjanussen, misschien toepasselijker: linkmiechels rondlopen die uit het nog altijd wijd verbreide digibetisme een slaatje proberen te slaan. Als ik me goed herinner, heeft de gemeente Breda vorig jaar ‘n half miljoen neergeteld voor het bouwen van een nieuwe website, waarover men achteraf toch weer niet zo tevreden was. Da’s nog eens bouwfraude.

Ik zou zeggen, begin als ‘kleine overheid’ maar eens met een abonnement op een goed computerblad te nemen. Of, nog makkelijker, googel even. Dan kun je uitkomen bij sites als deze, die je zelfs helpen als je een camping van draadloos internet wil voorzien.

Zie ook: Raadsstukken op tablet in Oirschot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten