maandag 5 december 2011

Sint op erfgoedlijst(en)

Sinterklaas komt in elk geval op de binnenlandse erfgoedlijst (wist niet dat die al bestond) en wellicht op de wereldlijst als typisch, onvervangbaar Nederlands feest. Betrek er België ook even bij a.u.b, want daar leeft het ook hoor, sinds jaar en dag. Felix Timmermans schreef er al over. sint_hanteert_roe
Erfgoed. Mét Zwarte Piet, neem ik aan. De discussie daarover tussen blank en zwart, blank en blank en zwart en zwart in


<- Is dit wel ‘n blank kindje? Anders krijg je dat weer.
Debat op 2 mondde zaterdagavond op tv uit in een complete chaos. Presentator Ghislaine Plag was misschien ´n beetje te zacht en te beleefd. Waar was trouwens de als mede-presentator in de gids aangekondigde Arie Boomsma? Niet dat dat veel had uitgemaakt.

In elk geval stelde beeldbuis-historicus Herman Pleij zonder omwegen vast, dat ‘de moor’ die Sint sinds het midden van de negentiende eeuw vergezelt, wel degelijk zijn roots in de slavernij moet zoeken. En ook ‘n beetje in de 80-jarige Oorlog met Spanje. Oeps, laat ze het daar niet horen.

Alles beter dan maar blijven ontkennen, lijkt mij. Maar zie dan tegelijkertijd in dat de rollen van zowel Sint als Piet zijn geëvolueerd. Met hetzelfde recht kan die evolutie verder gaan. Dus gooi er, nu de hulpsinterklazen toch al in opmars zijn, ook wat witte Pieten tussen, er zitten toch ook witte en zwarte kindertjes in de klas?

Wat blijft er de tegenstanders van de zwarte versie van Piet dan nog over om te klagen? Niks.

1 opmerking: