vrijdag 11 november 2011

Gloeiende kwesties

glow

‘n Beetje leedvermaak is nooit weg in deze bittere tijden, waarin we tot overmaat van ramp ook nog een met te velen op één kluitje zitten. Neem nou zo’n evenement als Glow, ‘n soort compensatie voor het verdwijnen van Philips en, letterlijk, zijn gloeilampen uit het zich Lichtstad noemende Eindhoven. Hoezo leedvermaak? Omdat je met je klompen kunt aanvoelen dat een kitschfestijn als dit leidt tot een volksoploop van ongekende omvang, waarbij – lichtjesroute! – de auto als onontbeerlijk geachte luxe loge-plek de boel dreigt te gaan verstieren. Mij niet gezien dus.

Al in de jaren zeventig ben ik eens, met auto op weg naar de Brabantse Dag in Heeze, omgekeerd omdat er geen doorkomen aan was. Kan je nagaan, hoe het nu gesteld is met het excessieve bezoek aan onze volksvermaken. Uit de hand gelopen evenementen als Keniginnedag en de huldiging van verliezende foebalmiljonairs op het Museumplein in Amsterdam, hebben bij peentjes zwetende bestuurders al tot de conclusie geleid, ‘dat het zó niet meer kan’. Omwonenden waren al veel eerder die mening toegedaan. Lees de rapportage hierover van H.J.A. Hofland in het boek Platter en dikker over de verhuftering van de westerse maatschappij

Een vergelijkbare vaststelling blijkt aan de orde in Eindhoven, waar het bezoek van honderdduizenden,  aan het gloeifestijn dreigt uit de monden in een chaos. Al wordt daar waarschijnlijk niet, zoals in Oud Zuid, door tuinhekken gepiest.

Kern van het probleem in Eindhoven is namelijk de verkeersveiligheid. Het eeuwige conflict tussen de per definitie ongeduldige automobilist en de voetganger. Kortom, het is een bende. Verkeersregelaars zijn van de straat gehaald omdat ze, volgens een organisator tegen het Eindhovens Dagblad, ‘meer voor verwarring zorgen dan dat ze toegevoegde waarde hebben’. Een van die regelaars zou zelfs door een boze automobilist zijn aangereden en uitgescholden.

De voor de hand liggende kreet is: ‘Ga toch fietsen,’ maar we weten allang, al was het alleen maar van het woon-werkverkeer, dat je daar niets mee oplost.

Veel sterkte allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten