maandag 14 november 2011

Bleef het nou maar bij die zeuro

Ook zo de buik vol van die zeuro? Wat ons natuurlijk vooral interesseert, is wat we er zelf van gaan merken. Laat ik toch maar een voorbeeld nemen aan die oudere mevrouw bij de kassa van de supermarkt, die – haar boodschappen op de band zettend – riep: ‘Wat hebben we het toch goed!’ Met andere woorden: na ons de zondvloed.

Maar stort ik mij straks zorgeloos in de feestmaand? Om eerlijk te zijn, ik zou ‘m het liefst helemaal overslaan, al was het alleen maar omdat we dan weer een maandje dichter op het misschien wel weer droge en zonnige voorjaar zouden zitten. O ja, dagblad De Pers, maandagmorgen: ‘Geld gaat gewoon rollen, met Sinterklaas’.

wildplassen_499x666Pas er toch maar voor op, je kop niet in het zand te steken, want er zijn wel degelijk tekenen die erop wijzen dat we, zo niet individueel, dan toch collectief het een en ander zullen moeten inleveren. Laat ik me wat dat betreft eens op ons goei aauw Best concentreren, al was het alleen maar om niet verstrikt te raken in zaken als de zorgproblematiek. Hoewel, aan die van het onderwijs valt ook hier niet te ontkomen.

Ik woon nu bijna elf jaar in de schitterende wijk Heivelden, de wijk waar iedereen naar eigen zin op een redelijk ruim perceel mocht en kon bouwen; de wijk ook, van waaruit je in drie stappen in het weelderig groene buitengebied bent. Ik heb daar een winkelcentrum met bovenwoningen zien bouwen, dat als twee druppels water lijkt op de Toren van Babylon, zoals geschilderd door Pieter Brueghel, een vrije busbaan zien aanleggen, waarop zowaar ook een bus ging rijden, vele bomen zien planten en royaal plantsoenen zien aanleggen, megascholen zien verrijzen. Er kwamen, naast ouderen in appartementen, veel piepjonge gezinnen wonen. In de eerste jaren verschenen overal borden en symbolen in de voortuinen, waarmee ons werd gemeld dat er weer nieuwe Bestenaren waren geboren. Die kinderen gingen na enkele jaren dus naar die scholen.

Na verloop van tijd, kreeg je de verschijnselen die gepaard gaan met het opgroeien, met het laat ik zeggen ‘volwassen worden’ van een woonwijk. Er kwam steeds meer graffiti op de wanden van de fietstunnel naar het centrum. En op het bijbehorende fietspad: scherven van bierflessen. Vier jaar geleden was er opeens een Actie TomTom, waarbij dus ruiten van auto’s werden ingeslagen om die apparaatjes te bemachtigen. Intussen zitten we in de fase dat deuren van appartementen worden versterkt tegen het geweld van schroevendraaiers. ‘s Nachts is er soms dronkemansgelal, ook wel eens luidruchtige ruzie, en naast zo’n pas verstevigde appartementsdeur nam ik zondagmorgen de sporen van een wildplasser waar. Op de busbaan wordt nu met brommers geraced, waarbij het per mobieltje wordt doorgegeven als er een zeldzame boa op de loer staat. Het hoort er allemaal bij. Blijkbaar.

Wat er ook bij hoort, is de geleidelijke vermindering van het aantal basisschool-leerlingen, wat naar men vreest zal leiden tot overcapaciteit van zowel infrastructuur als van menskracht. Het is goed, daar nú al over na te denken. Zoals ook over de vergrijzing. Want Heivelden kreeg bij voorbeeld aan de Vlinderhei ook een schitterend uitgerust buurhuis, zoiets als wat de Fransen een salle polyvalante noemen. Waar vergaderd wordt, koffie geleut, gebiljart, gekaart, gecarnavald en ga zo maar door. Er is zelfs een eetclub, die er eens in de maand voor een aanvaardbaar bedrag exotische gerechten zit te verorberen. Wat hebben we het toch goed.

Maar, om kort te gaan: Blijft dat allemaal nog bestaan, nu het Rijk – hier schuift men af en over – de geldkraan naar de gemeenten steeds meer dichtdraait? Want zo’n buurthuis is natuurlijk wel financieel van de gemeente afhankelijk. Moet voor het behoud ervan straks ook actie worden gevoerd, net als voor het Tejaterke?  En Vlinderhei is natuurlijk niet de enige voorziening van deze aard in Best. Ik hoor ook verontrustende geluiden over de staat van onderhoud van de veel oudere buurthuizen De Kadans en De Voeg.

Kortom, beste mensen, er is méér onder de zon dan de vraag of er een neuro of een zeuro moet komen.

(Gesproken column Omroep Best, 16.11.11)

1 opmerking:

  1. http://www.hhbest.nl/index.php/2011/11/14/bleef-het-nou-maar-bij-die-zeuro/#comments

    BeantwoordenVerwijderen