donderdag 6 januari 2011

Tere kinderzieltjes

„Mam, het is de ergste brand óóit!” Lasse (6 jaar) uit Amsterdam zat gisteravond om kwart voor zes naar Sesamstraat te kijken, toen het kinderprogramma werd onderbroken voor een extra nieuwsuitzending over de grote brand in Moerdijk. Lasse rende naar de keuken om zijn moeder in te lichten. Zo’n honderdduizend kleuters werden zo gisteren abrupt met de brand geconfronteerd.

Is dit nou geen regelrecht gezeik in NRC over tere kinderzieltjes die onverhoeds worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid?

Hier zullen we toch eens even werk van maken, moet de schrijver, misschien wel de vader van Lasse, hebben gedacht.  Dus A.J. Boshuizen, eindredacteur van Sesamstraat, gebeld. Die ‘kan zich heel goed voorstellen dat de jonge kijkers geschrokken zijn van het breaking news. Maar: „Nederland 1 is de calamiteitenzender. Dus als er iets gebeurt van nationaal belang, dan mag de uitzending worden onderbroken of worden geschrapt.’ Enzovoorts, blablabla, ook nog eens van de woordvoerder van het NOS Journaal over journalistieke urgentie en zo.

Schei toch uit en vervang Sesamstraat door tien minuten voorlezen uit Jip en Janneke, als je denkt dat je kinderen daardoor normaal opgroeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten