dinsdag 15 juni 2010

Wegdromen bij een ladder

Aarle, buurtschap in de gemeente Best, is als bewoningsgebied veel ouder dan 700 jaar. De naam wordt voor het eerst vermeld in 1312, maar onlangs is in toekomstige bouwgrond aan de Broekstraat een stuk van een trap gevonden (zo wordt het ding in het Eindhovens Dagblad genoemd), waarvan de ouderdom tot diep in de romeinse tijd zou kunnen teruggaan. De foto die bij het artikel in de krant stond toont iets wat eigenlijk meer op een ladder lijkt. Een meter 25 lang en 55 centimeter breed. Het laddertje zou zijn gebruikt om te kunnen afdalen in een waterput.

Bij zoiets kan ik aardig wegdromen. Zoals Vader Jacob deed toen hij zich, volgens het bijbelboek Genesis in Betel te rusten legde, met een steen als hoofdkussen. Hij zag vervolgens een ladder die op aarde stond en helemaal tot in de hemel reikte. En langs die ladder zag hij engelen omhoog gaan en afdalen. Ik bedoel maar: waarom met beide benen op de grond blijven staan, als er een ladder in de buurt is.

Na de vondst, binnenkort 100 jaar geleden, van een verguld-zilveren romeinse helm (sindsdien steevast 'goud' genoemd) in de Peel heeft ook menigeen zich aan dromerij overgegeven. Zo was er een man die beweerde langs paranormale wegen contact te hebben gehad met de drager van die helm. Weer anderen denken dat de helm van een in het veen omgekomen dolende ridder was.

Maar het kostbare en in elk geval bijzonder fraaie voorwerp berust sinds vele decennia in het Museum van Oudheden in Leiden en daar staat men gegarandeerd met beide benen op de grond. Men weet de helm vrij nauwkeurig te dateren (rond 320 na Christus) en geeft er op de website een nauwkeurige beschrijving van. Inscripties vermelden niet alleen de naam van de maker, maar ook het legeronderdeel waartoe de officier die de helm droeg, behoorde: de zesde cavalerieafdelingf!

Misschien hoeft het laddertje van Aarle niet naar dat Leidense museum, maar kan het straks in de Burgerzaal van het Bestse gemeentehuis een plaatsje krijgen. Al was het alleen maar om bestuurders eraan te herinneren, bij het uit de grond stampen van woonwijken voorzichtig te zijn met de authenticiteit van deze oude buurtschap. Opdat we kunnen blijven dromen.

(Gesproken column Omroep Best, 16 juni 2010)

1 opmerking:

  1. Wat ik merkwaardig vind, en waar ook in de mini-serie in het ED niet over wordt gesproken is die vrij exacte datering van de 'gouden helm': circa 319-323.
    Naar mijn weten verdwenen de Romeinen rond het jaar 275 uit de Peel (en de rest van Nederland).
    En bij zo'n houten ladder (inderdaad, geen trap) kan ik ook wegdromen, al is vader Jacob niet de eerste die in mijn gedachten komt.

    BeantwoordenVerwijderen