maandag 7 juni 2010

Lezersbinding staat bij Franse krant voorop

Bij het Bredase Dagblad De Stem (tegenwoordig, sinds de samenvoeging met de Roosendaalse krant Brabants Nieuwsblad, BN De Stem) hadden ze 'n jaar of veertig geleden intern het motto: iedere abonné heeft het recht, eens in z'n leven z'n foto in de krant te zien. Wat daar in de praktijk van terecht is gekomen, weet ik niet, maar voor een regionale krant lijkt me dit een uitstekend uitgangspunt. Nog steeds.

Lezersbinding. Dat is onmiskenbaar ook het principe van de meeste regionale Franse kranten die ik onder ogen krijg. Neem La Provence, uitgegeven en geredigeerd in Marseille. Ik kocht bij de bakker voor 95 eurocent de zondagseditie, die qua inhoud wel niet erg verschillend zal zijn geweest van die van zaterdag. Een weekendkrant met de onvermijdelijke porties entertainment en cultuur plus een cahier sports. 'Vanaf vandaag hebben we een speciale verslaggever in Zuid-Afrika,' kondigt de krant trots op de voorpagina aan. Een pagina 1, die trouwens voornamelijk als zogenaamde trailer fungeert voor de inhoud verderop, waarbij geen plaatselijk onderwerp te min is. Zo staat er bóven de titel van de editie Alpes, dat de eerste zwemmers een duik hebben genomen in het zwembad (plan d'eau) van Digne-Les-Bains.
De echte openingkop verwijst naar de laatste ontwikkelingen rond de Gazastrook. Ik hoorde gepensioneerd journaliste Wouke van Scherrenburg, die tegenwooridg in Frankrijk woont, voor de Wereldomroep verklaren dat de Franse media veel gemakkelijker over de grenzen kijken dan de onze. La Provence heeft in elk geval ook een interessant dossier over de toekomst van Turkije, uiteraard in relatie tot Europa. Voor ik 't vergeet: In de WK-bijlage ontbreekt de foto van Reuters niet, waarop je drie oranjespelers zich ziet buigen over de geblesseerde Arjen Robben: Het is niet zeker dat-ie meedoet in Zuid-Afrika.

Blikvanger, nog steeds op pagina 1: de ex-vrachtautochauffeur Philippe Leurquin, die een kaart-bordspel heeft ontworpen, waarmee je de WK min of meer kunt simuleren. En op pagina 2 en 3 gaat het over de Facebookparty's, die volgens een geschiedenisprofessor aan de universiteit van de Provence wel eens het totale 'feestlandschap' zouden kunnen gaan veranderen: Dag traditonele dorpsfeesten?

En dan, jawel, de lezersbindertjes: foto's van de (vrouwelijke) badmeesters van Sainte-Tulle met de armen over elkaars schouders, muzikanten én publiek bij een concert van de Harmonie du Verdon, het koor Atomne d'Azur in het kerkje van Pierrerue, de complete hulpdienst (sapeurs, pompiers) van Sisteron in donkerblauw werktenue, plus vijf voertuigen, na een oefening. Er zijn ook foto's die 'Zoom sur' (ingezoomd op) worden genoemd, zoals die van een groep potsierlijk op z'n romeins uitgedoste mannen. En een foto van de dag: zomaar een bruidspaar. Alles gaat ook nog eens vergezeld van in superlatieven gestelde verslagen.

In Frankrijk lijkt nog steeds te gelden: de krant kun je niet missen. Geen dag.
(Terug)naar hhBest.nl

1 opmerking:

  1. Inderdaad, "la Montagne", de plaatselijke krant, lijkt wel een portretten galerij en sinds wij hier wonen, 2 jaar, hebben de kinderen al zeker drie keer in de krant gestaan, deze week nog: of we even naar St Eloy wilden komen (25 km rijden)met accordeons, diploma's en medailles voor een foto in de krant van alle kinderen die naar het concours in Parijs waren geweest! Wij vonden een vermelding van de namen wel voldoende...

    BeantwoordenVerwijderen