donderdag 17 juni 2010

Op z’n Frans?

catastrophe Enkele honderden Nederlanders zijn betrokken bij de overstromingsramp in het zuidelijke Franse departement Var (Provence). Niet misselijk wat daar is gebeurd, al lijkt de ellende, althans wat de vakantiegangers betreft, beperkt tot – meestal door verzekering gedekte – schade.

Van dit vanuit de lucht gemaakt filmpje op de website van de krant La Provence krijg je een indruk van de omvang van de catastrophe. Reddingshelikopters hebben meer dan 450 vluchten uitgevoerd, onder meer om enkele duizenden mensen te evacueren. Er zijn volgens de persbureaus ongeveer 1850 hulpverleners ingezet. Toch hoor je weer het typisch Nederlandse gemopper, in de geest van ‘Het is weer op z’n Frans geregeld’. (Een Friese mevrouw volgens de krant Sp!ts – nieuws en entertainment.)  Hoe had u het anders gehad willen hebben, op z’n Hollands? Weinig piëteitsvol jegens de gastvrije Fransen, die zelf 25 doden hebben te betreuren.

En een ding is zeker: Er is nauwelijks een Franse camping te vinden, waar niet aan vrij recente overheidsregels is voldaan tot het vooraf waarschuwen van de gasten voor mogelijke calamiteiten en wat in zulke gevallen te doen. Wat kun je nog meer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten