dinsdag 22 juni 2010

Factuurfraude

Minstens zestien bedrijven in Zuid-Oost Brabant zijn het slachtoffer van factuurfraude bij TNT Post. Er zijn duizenden euro’s mee gemoeid.

De criminelen passen de volgende trucs toe:  1. Ze voorzien de facturen van een sticker met een tekst als ‘Let op, ons banknummer is veranderd’. Volgt het rekeningnummer van de potentiële dief. 2. Ze maken een kleurencopie van de rekening en veranderen daarop de gegevens.

Sorry, maar ik zit hierom te grinniken, want voor het eerst blijkt dat internetbankieren veiliger kan zijn dan werken met analoge accept-girokaarten. Wie wel eens langs digitale weg geld heeft overgemaakt, weet dat de bank de referentie tussen het opgegeven banknummer en de naam van de begunstigde controleert. Als dat banknummer nog niet in je ‘contacten’ staat, bevestigt de bank de juistheid van de combinatie, of…niet. Het kan ook zijn dat de bank meedeelt: Dit nummer is van die en die. De fraudeur?

Heeft TNT, waarvan ik me kan voorstellen dat ze intussen van haar postdivisie af wil (opnieuw nationaliseren die handel!) dit laatste controlemiddel al eens uitgeprobeerd?

Werken met over de post verstuurde facturen plus accept-girokaarten is trouwens aan het verdwijnen. Goedkoper en sneller is het systeem van digitale nota’s waarop onder anderen gemeenten en zorginstellingen al geheel of gedeeltelijk zijn overgeschakeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten