maandag 15 maart 2010

Te wapen tegen de proletisering!

dekroon Ooit was De Kroon in Breda een grand hotel, hét huis ter plaatse, gevestigd aan de Boschstraat. Eerder heette het La Couronne. Staat dat niet meer met de kroon-zelve in tekst bovenaan de imposante gevel? Een chique hotel, dat vanzelfsprekend zijn gasten per rijtuig van het station liet halen. Sint Nicolaas placht er zijn paard te stallen en in de duurste suite zijn intrek te nemen. De Kroon vertegenwoordigde een stuk Bredase historie.

Is niet meer, althans heet partycentrum.

Nu bericht BN/DeStem op haar website:
‘Partycentrum De Kroon gaat vandaag open onder de naam Zenza. Het horecacomplex is de afgelopen drie jaar ingrijpend verbouwd. In de zaal aan de straatkant en op de eerste verdieping is een mediterraans restaurant gevestigd. De zaal aan de achterkant is beschikbaar voor feesten en andere bijeenkomsten. Elaoussine Diba is een van de drie nieuwe eigenaren. Zenza moet de allure krijgen die De Kroon vijftien jaar geleden had, legt hij uit.  De ondernemers wilden de zaak aanvankelijk eerder heropenen, maar de bouwkundige staat van het pand was veel slechter dan gedacht.’

’n Wat rammelend bericht, dat vragen oproept. Voor het antwoord erop moet je zeker de papieren krant kopen. Echt niet.

Maar vooral die nieuwe naam: Partycentrum Zenza. Hoe komen ze erbij. Vinden ze dat zenzationeel of zo, die horecaffers? Zenza, voor al uw feesten en partijen.  Hoe zal dit nog allure kunnen krijgen? En hoe kwalificeer je zoiets? Proletisering? Geschiedkundige kring d’Oranjeboom, te wapen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten