zondag 21 februari 2010

Niks gatenkaas

Het Eindhovens Dagblad hoeft een publicatie over het gedwongen ontslag van een werkneemster van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) niet uit zijn digitale archief te verwijderen.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam in kort geding bepaald. Het ED had er volgens het door de vrouw gestelde verzoek ook voor moeten zorgen dat Google dat bericht niet meer zou kunnen vinden. Ze vreesde de nadelen bij sollicitaties.

De hoofdredactie van het ED natuurlijk blij: 'Als de eis was toegewe­zen, was het hek van de dam ge­weest. Dan zouden digitale archie­ven verworden tot gatenkaasarchie­ven.'

Het is goed dat deze gerechtelijke procedure er was, want het gaat natuurlijk om het principe. Maar heeft de uitspraak van de rechter ook praktische waarde? Ik denk het niet. De ex-werkneemster had haar eis net zo goed achterwege kunnen laten. Wat eenmaal op het internet staat, op welke plaats dan ook, is daarvan niet meer te verwijderen en zal altijd weer, waar dan ook, door Google (trouwens niet de enige zoekmachine) worden gevonden.

Trouwens, ook de papieren krant is 'eeuwig' in die zin dat ze ter raadpleging door het nageslacht in de Koninklijke Bibliotheek wordt opgeslagen en is het niet daar dan wel elders (in regionale archieven) op microfiche gezet en/of gedigitaliseerd.

Niks gatenkaas maar een kort geding voor de vaak.

(Terug)naar hhBest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten