Karikatuur
Volgens de ex-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Secretaris-Generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer, schetst de commissie Davids 'een karikatuur van de werkelijkheid', waar die beweert dat hij 'in het kielzog van zijn ambtenaren, op een achternamiddag in 2002 besloot de VS hoe dan ook te volgen, om vervolgens niet meer af te wijken van die lijn totdat de oorlog in 2003 uitbrak'. Dit staat vandaag op pagina 1 van de Volkskrant.In kringen van de Leidse Universiteit, waar De Hoop momenteel een leerstoel mag bezetten, is hem dezer dagen enig gebrek aan wetenschappelijkheid verweten, reden waarom hij daar zou moeten opkrassen. Dat zijn dingen die buiten mijn competentie vallen. Wel heb ik even gekeken naar de etymologische betekenis van het woord karikatuur. Nu eens niet bij Van Dale (die ik trouwens momenteel niet bij de hand heb), maar op Wikipedia. Ik citeer maar even: Een karikatuur (...) is een humoristische illustratie, waarbij de meest kenmerkende trekken van een persoon of zaak sterk overdreven worden. Ze kunnen ter amusement of ter belediging getekend worden.
Daar kan ik vanuit eigen hersenpan aan toevoegen, dat je het woord karikatuur natuurlijk ook in overdrachtelijke zin kunt gebruiken, zodat een tekst karikaturaal kan zijn. Essentieel is dat de werkelijkheid wordt overdreven. De Hoop Scheffer komt dus in zijn verdediging (om niet te zeggen: aanklacht) niet verder dan het verwijt dat de commissie Davids overdrijft. Tamelijk zwak. De Wanhoop Keffer snapt z'n eigen karikatuur niet.
Bijgaand: karikatuur van een 'onsterfelijk beroemde' Nederlander, de zeeheld Michiel Adriaansz. de Ruyter. Gevonden op www.historischcafe.nl
(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten