maandag 4 januari 2010

Drie Sinten in Spanje

Sint Nicolaas kan dan wel bisschop van Myra in Turkije zijn geweest, dat men hem sinds het eind van de negentiende eeuw uit Spanje laat komen, hoeft wat mij betreft niet langer verbazing te wekken. Hier vieren ze namelijk Driekoningen met precies de toeters en bellen als bij ons dat Sinterklaasfeest.

Jezus 'vertoonde' zich volgens de bijbel na zijn geboorte eerst aan een stel arme herders en vervolgens aan de drie wijzen, die uit het oosten kwamen, 'Want wij zijn de ster van de nieuwe koning gevolgd en willen hem aanbidden', zeiden ze tegen jodenkoning Herodes, die, de concurrentie vrezend, zijn soldaten naar Betlehem stuurde om daar alle baby's te vermoorden.(Jozef, Maria en het kind konden op het nippertje via de Gazastrook de wijk nemen naar Egypte.)

Het feest van de drie koningen, die naar de legende wil, Caspar, Balthazar en Melchior heetten en van wie er één zwart was, staat in de roomse kerkelijke kalender op 6 januari, maar in Spanje wordt het de avond tevoren gevierd. In veel plaatsen, zoals in Puerto de Mazarrón (foto) gaat dat gepaard met een optocht. De kinderen schrijven de koningen (alledrie of een van hun voorkeur) een briefje, waarin ze hun wensen kenbaar maken en zetten hun schoen, met snoepjes voor de hoge bezoekers en voer voor de kameel, het paard en de olifant. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is steenkolen, een strafmaatregel die trouwens net zo weinig meer wordt toegepast als bij ons de roe.

En dan is er nog, de bij ons ook bekende Driekoningenkoek (Roscon de Rey), waarin een boon èn 'n cadeautje zijn verborgen. Wie de boon treft, mag met een kartonnen kroon op z'n koppie de hele dag koning zijn.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Prachtig!Zo zie je maar dat al die Europese culturen het accent weer ergens anders leggen maar het komt op hetzelfde neer. Hier in Frankrijk komen de cadeaus van de kerstman en doen ze hun best om de kinderen zo snel mogelijk een afvallige te maken door de Papa Noel zo nep mogelijk uit te dossen. De baard, ofwel de lap watten moet met de hand op zijn plaats gehouden worden. De ouders hebben in ieder geval wat te lachen. Het was natuurlijk ook gelijk duidelijk welke boer dit keer kerstman was op het kerstfeest van Vernusse. Drie koningen wordt hier ook gevierd met zo'n driekoningentaart en een boon erin. De boon is een porceleine poppetje, hard zoals je kan verwachten van porcelein. Ik heb verhalen gehoord van argeloze buitenlanders...

    BeantwoordenVerwijderen