In Brabant is nu een minirel ontstaan over – alweer – lekken naar de pers.
Officieel heet het, volgens het Eindhovens Dagblad, dat de Brabantse statenfracties de Minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst hebben gevraagd om een onderzoek naar het lekken van namen uit de sollicitatieprocedure voor de nieuwe Commissaris der Koningin.
De gelukkige is, zo bleek vrijdag de als Bourgondiër omschreven voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, tevens prof aan de Universiteit van Tilburg, Wim van de Donk (CDA). Iedereen blij, maar dat terzijde.
Zei ik een minirel? Nou ja, de burgemeester van Breda, de PvdA-er Peter van der Velden zou volgens de Brabantse kranten door dat gelek in ernstige verlegenheid zijn gebracht. Raadsleden gaan vragen stellen.
Mag Van der Velden dan niet naar zo’n post solliciteren? ‘t Is trouwens de vraag of-ie dat gedaan heeft. Misschien is Van der V. wel gevraagd, zich beschikbaar te houden en was dat met oud-gedeputeerde en CDA-voorman in de Kamer Pieter van Geel ook wel het geval.
Ze hebben daar bij de provincie nog steeds niet in de gaten, dat werken met vertrouwenscommissies, vragen is om lekken. Had er nou even Staatsgeheim op gestempeld en ‘de dader’ zou maximaal 15 jaar hebben geriskeerd, intern of met enkelbandje, daar zijn we als bekend nog niet uit.
Intussen zijn we per 1 oktober mooi van Hanja Maij-Weggen af. Persoonlijk zie ik toch meer in mensen als Frank Houben (de vorige commissaris) en, jazeker, Van de Donk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten