De essentie van democratie is dat het volk beslist, via zijn vertegenwoordigers.
Je zou dus zeggen dat als een (zij het krappe) meerderheid van de Brabantse Provinciale Staten (PS) de verkoop van het elektriciteitsbedrijf Essent aan de Duitse bruinkolenboer RWE afwijst, die handel niet doorgaat. (Volledigheidshalve, die provincie heeft de meeste aandelen.)
Maar dit kan dan wel de democratie (demos=volk) in haar volle glorie zijn, zo werkt het niet. Hoe dan wel? De uitspraak van de Staten blijkt niet meer dan een advies. De beslissing ligt uiteindelijk bij het dagelijks bestuur van de provincie, het door PS gekozen college van Gedeputeerde Staten (GS). Dit gezelschap is door getrapte verkiezing aan de macht, wat op zich een uitwas van de democratie is.
GS heeft al bij voorbaat laten weten dat zij een eventueel nee tegen de verkoop van Essent naast zich neer zal leggen. Op zichzelf is het al bijzonder kwalijk, zoiets aan de vooravond van het statendebat over de kwestie mee te delen. Het heeft de leden van PS bemoeilijkt, hun wettelijke verplichting na te komen, te beslissen 'zonder last of ruggenspraak'.
Voor het provinciehuis in Den Bosch stonden vrijdagmorgen medewerkers van Essent met borden als 'Essent is van ons'. Toen ik de foto in de Brabantse kranten zag, dacht ik eerst dat het een demonstratie van Brabantse ingezetenen, respectievelijk elektriciteitsgebruikers was. Want, als het daar over gaat, van wie is Essent (de ooit zo trotse Provinciale Noordbrabantsche Electriciteits Maatschappij)? Niet alleen van de werknemers maar in principe van alle Brabanders.
Dit even, om de zaak tot zijn essentie terug te brengen.
Wie gaat de overname straks in zijn portemonnee voelen? Juist, de klanten van Essent. RWE heeft natuurlijk geld nodig om de aandelen te kopen, alle bonussen te betalen, dure directeuren en hun adviseurs in te huren en dat zullen ze natuurlijk snel terug willen verdienen. Geniaal om zo'n bedrijf aan Duitsland uit te leveren...
BeantwoordenVerwijderen