Bedenkelijke baasspeler
Terwijl Nederlandse media niet eens de moeite nemen, hun afnemers uit te leggen waar RWE voor staat (Rheinisch-Westfälische Elektrizitätswerke, dus) was mijn collega Sante Brun behoorlijk visionair bezig, toen hij het op 8 januari al had over de aanstaande overname van Essent. Lees die column er nog maar eens op na en anders deze ijzersterke opmerkingen daaruit: 'Met Duitsland hebben wij nog de beste verhoudingen, ik heb enorm vertrouwen in de huiselijke moederlijkheid van Angela Merkel, maar wie een beetje verder teruggaat in de geschiedenis weet dat er zó een opvolger klaar kan staan die al die innige warmte gauw aan de kant doet en zijn ware aard laat zien. Bukt Nederland niet? Dann kein Strom!'In de napraterij over de interna-
tionali-
sering van onze energie-
bedrijven - meer valt er niet meer (aan) te doen - valt het woord verkwanseling. Nuon schijnt de volgende patiënt te zijn, als we de Wegener couranten mogen geloven. Aanvankelijk koesterde ik nog de illusie, dat de provincie Noord-Brabant (voor 31 procent eigenaar van Essent) nog wel op haar tellen zou passen, maar ik had beter kunnen weten. Wie zich een florissant uiterst verbruikersvriendelijk bedrijf als de provinciale PNEM, met (als vrucht van een goed management) de laagste tarieven van het land zonder protest laat aftroggelen, heeft daarmee een stap gezet, die als het begin van het einde kan worden beschouwd. En Van der Hoeven dan? Had die geen vinger in de pap? Ach, het opgeklommen mulomeisje met haar tenenkrommend nonnetjesaccent, staat weer eens met de mond vol tanden. Schooljuffrouw blijf bij je krijtbord.Het kinderachtig gedoe van de bestuursvoorzitters bij de presentatie van de overname (de Duitser met een oranje das, de Nederlander met een kermis-windmolentje) lijkt me tekenend voor de mate waarin wij als consumenten en feitelijke eigenaren serieus worden genomen.
Intussen wordt duidelijk dat we met die RWE een baasspeler met een hoogst bedenkelijke milieureputatie hebben binnengehaald. Kerncentrales bouwen op een breukvlak van de aardkorst, om maar iets te noemen, vernam ik via de Wereldomroep van een mevrouw van Greenpeace. Wat gaat er nu met de kerncentrale in Borssele gebeuren? De Zeeuwen zijn er terecht niet gerust op. Donkere wolken pakken zich samen. (Zie ook reactie 1 van de auteur van dit blog.)
(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl
de Volkskrant van vandaag schrijft, dat de kerncentrale van Borssele waarschijnlijk buiten de transactie zal blijven, als die door gaat. Dat heeft te maken met het juridisch kader, waarin het eigendomsrecht op die centrale is geregeld.
BeantwoordenVerwijderen