donderdag 30 oktober 2008

Vriendschap

Wat je als medium (ik geloof dat je tegenwoordig altijd media moet schrijven) al niet kunt uitzoeken en in een infografiek zetten. Zeker als je het weer over geld wilt hebben – want zonder geld geen onderwerp.

Neem nou de vraag, hoeveel gemeentelijke overheden kwijt zijn aan het onderhouden van internationale vriendschapsbanden. Van die jumelages waarvan je geacht wordt kennis te nemen bij het passeren van het bebouwde-kom-bord: ‘In vriendschap verbonden met....’ Met wie? Met wat? Ik ben alweer honderd meter verder en het zal me ook worst wezen. De inwoners waarschijnlijk eveneens.

De vraag. Het Eindhovens Dagblad heeft daar wat Zuidoost-Brabant betreft het antwoord op gevonden. Er is al gauw ’n slordige vier ton mee gemoeid, waarbij Eindhoven en Deurne de kroon spannen met respectievelijk 248.000 en 84.000 euro. Sommige gemeenten hebben een * (sterretje) gekregen, wat ‘geen structurele kosten’ betekent. Die kunnen dus meer in IJsland parkeren als ze daar nog zinnen in hebben.
Je hebt of had wat die vriendschapsbanden betreft de merkwaardig-
ste combinaties, die vaak zijn voortgevloeid uit persoonlijke interesses van plaatselijke bestuurders of politici. Zo had de gemeente Geldrop ooit verkering met Saint Cyr l’Ecole, een stadje in de periferie van Parijs, waar de koninklijke militaire academie – zal ik maar zeggen – is gevestigd. Tot indrukwekkende manifestaties, meer dan het uitwisselen van tafelvlaggetjes, is het tijdens deze vriendschap niet gekomen. Intussen heeft de gemeente Geldrop zich letterlijk verenigd met Mierlo en hebben ze daar kennelijk gezegd: ‘Nu even niet.’

Ik denk dat in deze regio Eindhoven de oudste traditie heeft met internationale contacten. Dat heeft met de bevrijding in 1944 te maken. Sindsdien wordt het bevrijdingsvuur (nog steeds?) jaarlijks door marathonlopers gehaald uit de Normandische stad Caen. Verder is het doodstil rond deze relatie.

’n Jaar of vijftien geleden heb ik als lid van een amateur-simfonieorkest nog eens deelgenomen aan een concertreisje naar Caen, waar we een uitvoering gaven in de kathedraal (akoestisch een ramp). Na een vermoeiende busreis van 600 km werden we in een salle des fĂȘtes ontvangen met bakken chips. Tijdens het concert schreef iemand in een gastenboek: ‘La cathĂ©drale est magnifique, l ‘orchestre un bruit terrible.’ (Schitterende kathedraal, jammer van het orkestlawaai.)

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten