woensdag 17 september 2008

DDD

Dit was dan de zomer van DDD. Meer dan ooit.
Dans, Drank en Drugs.
Genieten! Super! Cool! En verder, we zien wel. Waar ’t schip strandt. Dat laatste had ik eigenlijk moeten inslikken, maar alla. Komt wellicht door de berichten van het strand van Bloemendaal, waar de bewusteloos geraakte feestgangers bij bosjes door ambulances werden afgevoerd. Vraagje: Wie betaalt dat?
Dit was ook de zomer van het zero tolerance-beleid. Eufemisme voor niets gedogen. Nou ja, valt wel mee.
Het begon in juni op Ekkerswijer in Best met Extrema. Tot verbazing van menigeen stond de maandag daarop een foto in de krant, waarop je een mannelijke veiligheidsfiguur een meisjeslijf zag aftasten. Raar toch?
Nou, daar wordt laat ik zeggen verschillend over gedacht. Op het dancefestival Mysterie Land zegt een 29-jarige feestganger, volgens de Volkskrant ’n joint draaiend: ‘Ik moet even ontspannen, man. Shit, dat fouilleren bij de ingang was echt niet relaxed. Ik hoopte dat een jong chickie me zou controleren, maar het was een dikke ouwe vrouw.’
Een bezoeker van Extrema haalt minachtend z’n neus op over dat zogenaamde zero tolereance-beleid van de politie Zuid-Oost-Brabant. ‘Ze nemen van tevoren in wat ze willen. En dat door het andere geslacht fouilleren, waar jij over valt? Je denkt toch niet dat ze die meiden in hun kruis tasten? Ze kloppen even luchtig langs de pijpen van hun spijkerbroek. Doet me trouwens denken aan die mop over die Turk die een broek wilde kopen. Vraagt het winkelmeisje: ‘Strakke pijpen?’ Zegt die knul: ‘Ja, maar eerst broek passen.’
Volgens de Extremaganger stelt het allemaal niks voor. De algemene opvatting is: geen feest zonder drank en drugs. Dus worden de wegen gevonden om dat te bereiken.
Blijven we toch mooi met de gevolgen zitten. De gratis krant DAG, min of meer een verlengstuk van de Volkskrant komt de eer toe, dat ze daar als eerste eens wat meer aandacht aan besteedde. Over de Rotterdamse Danceparade schreef DAG onder meer: Vorig jaar werden er 63 feestgangers op de spoedeisende hulp binnengebracht. Reden genoeg voor het Erasmus Medisch Centrum om te vinden dat wie voortaan door overmatig drank- en drugsgebruik opgenomen moet worden, zelf voor de kosten mag opdraaien. Als ze zoveel drugs kopen, dan kunnen ze ook het ziekenhuis betalen, schijnt een dj te hebben gezegd.
De jongeren op de Danceparade konden zich hier best in vinden. Dat is dan mooi meegenomen.
Misschien is all in een goed idee DDD + nazorg. Zet wellicht meer zoden aan de dijk dan een gedogen van 0, dat praktisch toch niet uitvoerbaar is.

Deze column, heden uitgesproken voor Radio Best, maakt deel uit van de 82e aflevering van Podcasterij BestWest. Daarin tevens stevige kritiek op het podcastbeleid van de Publieke Omroep. Warm aanbevolen. Niet de radiopodcasts, maar de aflevering van BestWest, te bereiken via hhbest.nl


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten