woensdag 18 juni 2008

Waarom zijn de komkommers niet krom?


Het is nog wel geen komkommertijd, maar de omstandigheden willen dat de vraag zich aandient: Waarom zijn de komkommers niet krom? Dat komt door Europa! Ongelofelijk maar waar. Zo ver gaat de bemoeizucht, de bureaucratie en de regelgeving op dat niveau, dat ‘de komkommers goed ontwikkeld moeten zijn’ (tot daaraan toe, zou ik zeggen, maar...) ‘goed gevormd en vrijwel recht’. Zijn we er? Welnee, volgens de rubriek Goed Nieuws van het gratis dagblad DAG, geldt volgens de EU voor komkommers ‘een maximum hoogte van de kromming van 10 mm per 10 cm lengte’. Hij moet verder ‘een kleur vertonen’ (snuif de ambtelijke taal) ‘die kenmerkend is voor de variëteit’ en – jawel – ‘vrij zijn van gebreken, met inbegrip van alle afwijkingen in vorm, in het bijzonder afwijkingen die te wijten zijn aan de ontwikkeling van zaden’.

Waarom valt dit eigenlijk onder goed nieuws?
Omdat het één van de 26 van de 40 als pietluttig bestempelde verordeningen is die worden worden afgeschaft! En waarom vind ik dit extra goed nieuws? Omdat deze vrucht van bezinning een uitvloeisel is van het actuele voedseltekort. DAG citeert een woordvoerder van de Europese Commissie: ‘De prijzen voor groenten en fruit zijn zo gestegen dat het geen enkele zin heeft om goed voedsel uit de winkels te houden’. Met andere woorden, laat krom wat krom is, het smaakt en voedt er niet minder om.

Dit staat dus allemaal in de krant, terwijl een consortium, waar onder anderen het stroombedrijf Essent in zit, sensationeel zit te doen over het autorijden op elektriceit. Over een jaar of wat rijdt tien procent geruisloos zonder CO2-uitstoot 350 kilometer op één lading enzovoorts. Had dat niet eerder gekund? Nee, olie zat, heeft men tot voor kort gedacht.

Ik zou zeggen, of het lukt of niet, blijf er maar veel over roepen, dan gaan die oliebaronnen zich achter de oren krabben en keldert de prijs.

1 opmerking:

  1. Waarom zijn kleine aardbeien goedkoper dan grote?
    Gisteravond ging het hier nog even over de aardbeien. Levensmaatje had kleintjes gekocht. Aan de donkere kant en zoet. Ik dacht onmiddellijk aan de beroemde Bredase aardbeien. Echt niet alleen beroemd in eigen streek, maar ik praat wel van meer dan 60 jaar geleden.
    Die kleintjes zijn dus goedkoper. Eigenlijk moet ik daar niet op wijzen, want het is even dom als kromme komkommers die goedkoper zijn. De klant denkt dat die grote moffen beter en lekkerder zijn. Laat hem maar in die waan.

    BeantwoordenVerwijderen