woensdag 28 mei 2008

Broeder abt hangt de was op

De Cisterciënser Abdij van Senanque (12e eeuw) in de Vaucluse, ligt in een kuil van een plateau, midden in een natuurgebied, vlakbij het zeer toeristische Gordes. Het kloostercomplex is in meer dan een opzicht aangepast aan deze tijd, met enorme parkeerplaats aan het eind van de smalle kronkelige toegangsweg door de bergen. Visites guidées, waar wij zelden gebruik van maken. Eerlijk gezegd prefereren wij wat bescheidener relicten van de Middeleeuwse religie, liefst in overzichtelijke ruïnevorm. Toch blij, er even geweest te zijn, want alleen al de soberheid van het Romaanse kerkinterieur blijft toch een indrukwekkende belevenis. Van bovenaf krijg je ook een aardige indruk van de structuur van de abdij, die nog voortdurend voorwerp is van restauratie, verbetering, afrastering enz., inclusief leken die met motorzeisen in de weer zijn. Enigszins profaniserend is de gedachte dat de cellen van de monniken inmiddels wel van dubbele beglazing zullen zijn voorzien en ronduit blasfemisch klinkt de opmerking van levensmaatje dat 'broeder abbt, bezig is de was op te hangen'.
Het ergert ons dat de camping in Carpentras het verdomt, het sanitairgebouw van de gevolgen van de mistral (ontelbare platanenbladeren en zand) te ontdoen, zodat we op onderzoek gingen in het 17 km zuidelijker gelegen Isle sur Sorgues. Maar de kwaliteit van de campings houdt ook daar niet over. De weersvooruitzichten tot en met zondag zijn niet van dien aard, dat je naar de vertrouwde plekken in de hoge Provence (bv Saint André Les Alpes) zou moeten gaan. Isle is nog wel een herbezoek waard, trouwens: kerk met barok interieur zoals er weinig in Frankrijk zijn en enkele antieke winkelpuien die gefotografeerd moeten worden.
Op naar La Reception voor de (trage) internetverbinding.

4 opmerkingen:

 1. Hi, nice blog...

  Take a Look mine!!

  http://lyonsite.blogspot.com/

  Thx...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geacht hr t'Sas,
  in verband met het 20-jarig bestaan van het Henri t'Sasplein probeer ik met u in contact te komen. Mijn adres is ad_12345@hotmail.com
  Wilt u svp mij een bericht sturen zodat ik verder het eea met u kan bespreken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie nu pas dat je toch hebt doorgewerkt in Frankrijk. Mooi. Fraai weblog, trouwens. Ik ga eens kijken of ik die van mij ook een beetje kan opleuken.

  Sante

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt. Wat ik echter ontbeerde (en ook tussendoor schreef) was een fotobewerkingsprogramma.

  BeantwoordenVerwijderen