dinsdag 12 december 2023

Nieuw volkslied

Een nieuw volkslied. Nee, niet ter vervanging van het Wilhelmus, het gaat om dat van Breda. Astrid Kersseboom (ooit Omroep Brabant) wist vanmorgen op Radio 1 meteen dat er een bommetje is gelegd onder het lied van ergens uit de jaren dertig van de vorige eeuw dat begint met Temidden van de paarse heide.

Tijden veranderen dus, ik citeer even de beginzin uit BN-De Stem: 'Breda, jij bent een wereldstad, het mooie Kielegat.' Het lijkt me een contradictio in terminis en ook in tegenspraak met de verklaring van de makers dat 'het niets met carnaval te maken heeft'.

Toegegeven, de Paarse Heide is wel heel erg gedateerd en was altijd al ver van de werkelijkheid. Want dat brokske nauwelijks nog paars wordende hei aan de Galderseweg, mitsgaders de polder aan de noordkant van Breda maakt dat 'temidden' tot een leugen. Als schooljongens staken we er al de draak mee, bij het verplichte zingen eraan toevoegend: 'En moeder de pap is aangebrand en w'ebben geen lepels bij de hand'. Een mep van de meester riskerend.

Ik hoorde een fragmentje van de nieuwe creatie. Met de nodige percussie zoals het tegenwoordig hoort. Veel plezier ermee, al dan niet tijdens carnaval. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten