zaterdag 7 augustus 2021

Harrie met de deftige naam

 M’n kop eraf als die niet uit Reusel komt, was mijn reactie bij de tweede gouden plak voor baanwielrenner Harrie Lavreysen. Goed dat gesprekspartner Levensmaatje mij niet aan mijn woord houdt, want Harrie komt oorspronkelijk uit Luyksgestel – woont tegenwoordig, god betere ‘t – in…Apeldoorn. Mogelijk heet hij trouwens, als de speculatie van het ED werkelijk wordt Hattrick Harrie. Voorlopig is hij voor mij Harrie met de deftige naam. Ik zal dat uitleggen.

Lavrijs(s)en is een in Reusel zo’n wijdverbreide naam, dat men zich daar sinds jaar en dag gedwongen ziet tot het toepassen van tal van bijnamen. De voorbeelden schieten me helaas, ‘n jaar of vijftig na mijn verslaggeverschap in die regio, niet meer te binnen.* Iemand heeft daar eens ‘n verhaal over geschreven, dat zich in het regionaal historisch archief in Eindhoven bevindt, maar online niet te raadplegen is.

Die deftige naam? zit ‘m in de e in Lavreysen. De aanduiding pik ik van een inmiddels ook gepensioneerde stadsredacteur van het Brabants Dagblad. Je had toen in Den Bosch namelijk collega Wim Klaassen, toevallig dezer dagen op 85-jarige leeftijd overleden, en de baas van het theaterfestival Boulevard, Wim Claessen. Zodoende.

Ondanks Apeldoorn, bereidt Luyksgestel een huldiging van Harrie met twee of drie gouden medailles voor.

---

*Wotjeneel? Kan trouwens ook de bijnaam zijn van een Reuselnaar met een andere naam.

Dit stukje lees ik op woensdag 18 augustus, in enigszins aangepaste vorm, voor bij Omroep Best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten