maandag 1 februari 2021

Waarom goede doelen me de keel uit hangen

Vooropgesteld: ik heb niks tegen goede doelen. Waarom hangen ze me dan toch de keel uit? Om te beginnen hun gebrek aan transparantie over de besteding van de ingezamelde gelden. Hoe gaat dat precies in z'n werk? Hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? Wat is het inkomen van de bestuurders? En dan die werving via de STER. Avond aan avond. Wat kost dat, of krijgen ze korting?

Vooral in december (maand van de saamhorigheid) en januari (goede voornemens, saai) is het dus elke avond raak. Zielige zwartjes die je met grote ogen als verwijtend aankijken; minstens zo zielige dieren achter de tralies. 'SMS dit of dat naar...' Volgt nummer en het te storten bedrag. Elke avond weer, meerdere keren. Ja, ik weet het, iedere reclamejongen kan het je vertellen: de kracht ligt in de herhaling. Maar zó vervelend.  Bijna net zo erg als die steeds weer herhaalde teasers van de omroepen die vertellen wat je niet mag missen en de vaste prik van zorgverzekeraars en energie-leveraars in het najaar.

En, ik zou het nog bijna vergeten, dat langs elkaar heen werken of dubbelop functioneren: Save the Children èn Lilianefonds, met spotjes als twee druppels water. Voel je vooral niet schuldig als je het geluid uitzet en met een sanitaire stop het ene gezeik voor het andere verwisselt.

1 opmerking:

  1. Beste Guido, Je opmerkingen zijn mij uit het hart gegrepen. Ooit heb ik eens te horen gekregen dat een strijkstok van tussen de 50 en 75% meer regel dan uitzondering is. Voor mij reden om ruim 40 jaar geleden in Best het Handmelken mee vorm te geven. Kleinschalige steun direct in het betreffend land was ons doel. Aangezien geen van ons viool kon speln hadden we ook geen strijkstok. In die jaren is er vanuit Best bijna 2 miljoen euro steun gegeven direct aan scholen, ziekenhuizen etc. Jammer het Handmelken er niet meer is, maar nog wel de door ons destijds opgerichte Kringloopwinkel Handmelken, die nog steeds werkt voor goede doelen. Groet Jan van Beerendonk

    BeantwoordenVerwijderen