vrijdag 1 januari 2021

Normaal afgeschaft

Op de valreep van 2021, gisteren dus, hebben de weermensen van het KNMI, wetenschappers, doorgaans optredend in het NOS Journaal, het normaal afgeschaft. Hun collega's van Buienradar, onder meer RTL 4 Nieuws, hebben hun voorbeeld onmiddellijk gevolgd. Euh? Is er dan geen nieuw normaal, waarover iedereen het heeft sinds het uitbreken van de pandemie? Welnee, het gaat alleen over het klimaat en het weer.

Ik probeer als niet-wetenschapper te interpreteren wat het loslaten van 'het normaal' door de weermensen betekent. Nou, het komt er op neer dat onze meteorologen (ik bedenk opeens dat ik nog niet weet wat hun collega's in bij voorbeeld Belgiƫ ervan vinden) definitief vaststellen dat het klimaat is veranderd. Mocht je het zelf nog niet in de gaten hebben, het wintert nauwelijks meer in Noord-West Europa en er komt 'gegarandeerd' weer een snikhete, gortdroge zomer aan. Er zijn overheden die daar rekening mee houden, zoals de Belgische federale regering, die 26 miljoen heeft uitgetrokken voor plaatselijke maatregelen tegen de droogte. Of Nederland - afgezien van de weermensen - wel helemaal wakker is, wens ik betwijfelen. Het waterschap De Dommel, om maar een instantie te noemen, heeft, zo las ik op Twitter, vorige week het onttrekken van water aan rivieren en beken weer toegestaan, terwijl het grondwater op veel plekken nog helemaal niet op peil is.

De beslissing van de meteorologen samengevat: nu de verandering van het klimaat vaststaat, heeft het geen enkele zin meer, telkens bij het uitspreken van de weersverwachting te zeggen: 'dit is niet normaal voor de tijd van het jaar'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten