vrijdag 4 december 2020

Hoe ver reikt bomenbescherming?

Bij de teloorgang van de meer dan 150 jaar oude beuk naast café d'Ekker aan de Nieuwstraat in Best, plaatste ik al de kanttekening dat de gevolgen van de meerjarige droogte wellicht bestreden hadden kunnen worden door tijdig water toe te voegen.

Ook de ziekte van de dezer dagen gerooide zomereik aan de rand van de wijk Heivelden is natuurlijk niet van vandaag of gisteren. Beiden stonden op de lijst van beschermde bomen van de gemeente Best. Boomchirurgie is al tientallen jaren een bekend fenomeen. Is hier in deze gevallen ooit aan gedacht?

Hoe ver reikt in Best de bomenbescherming? Wat voor zin heeft het, hiervoor een lijst op te stellen en verder gods water al dan niet over gods akker te laten lopen?

2 opmerkingen:

  1. Water geven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een volwassen boom van enige omvang verdampt bij zonnig weer in de zomer wel 500 liter water per dag. En (kostba) ingrepen van boomchirurgen zijn meestal slechts uitsdtgel van executie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hierover zou je nog flink kunnen discussiërem, maar dat lijkt me vooral iets voor de gemeenteraad van Best. Ik blijf met mijn vragen zitten.

    BeantwoordenVerwijderen