maandag 2 september 2019

Palen uit eigen bodem en een Chinees paviljoen

Het gaat steeds beter met Eindhoven. Mogelijk komt er een rijksdesignmuseum in het Evoluon, als gebouw reeds onmiskenbaar icoon van de stad, al hengelt ook Amsterdam naar zo’n nog meer toeristen trekkend fenomeen. Landelijk kan het dat laatste overigens niet zijn in de betekenis van een unicum, want ook Den Bosch timmert met een designmuseum behoorlijk aan de weg. Als ze nu in Den Haag maar niet zeggen: Brabant is al voorzien.

Maar Eindhoven heeft meer potten op het vuur en trouwens, af en toe komt er, historisch gezien, van alles boven water…eh de grond. Zoals onlangs een stelletje al dan niet gepunte houten palen die volgens deskundigen een duidelijke aanwijzing zijn, dat er zich tussen het (verdwenen) kasteel en de oude Catharinakerk een brug over de eveneens allang gedempte vestinggracht heeft bevonden! Wie had dat gedacht? Het immer alerte Eindhovens Dagblad voorkomt onderschatting van deze vondst met de aansprekende kop ‘Brug naar middeleeuws Eindhoven’.

Is dat alles? Verre van dat. De immer (al is het maar op Twitter) op de voorgrond tredende burgemeester John Jorritsma wist vorige week de aanstaande bouw te melden van een chinees paviljoen op Strijp-S. Cadeau van ‘zusterstad’ Nanjing. Misschien wordt het zo nog eens wat met het toch wat desolaat ogende, voormalige fabriekscomplex van Philips, waar ED-columnist Jos Kessels regelmatig in een windvrije hoek achter het krantenkantoor staat ‘uit te blazen van niets in het bijzonder’.

O ja, Jorritsma ‘moet’ nog wel even naar China om het paviljoen symbolisch in ontvangst te nemen. Hopelijk voor hem en Eindhoven, gooit een uit de hand lopende ruzie tussen de inwoners van Hongkong en het gezag in Beijing over democratische rechten geen roet in het eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten