maandag 6 november 2017

‘Elfstedentocht, ha!’

Ooit kwamen de Hollandse media – De Telegraaf voorop – al in het geweer, als het ‘n paar graden onder nul was: Elfstedentocht? Nu, op 6 november, na een helder nachtje, wat frisjes, is het al raak.

Worden de Friezen er niet koud of warm van, die generalisatie gaat – zelfs al zwijgt als steeds de bron der bronnen, de Leeuwarder Courant – absoluut niet meer op. Want de hoogst eigen weerman Piet Paulusma weet het zeker: ‘We krijgen een strenge winter en wellicht een Elfstedentocht.’ Eerder had de, zijn roem naar de kop gestegen BN-er zich heel wat voorzichtiger uitgedrukt. Zijn weerwoord op de ‘pessimisten van nooit meer’ luidde: ‘Binnen acht jaar.’ In statistische zin, ondanks die vermaledijde opwarming, een risicoloze uitlating.

Hou het maar op de Fries Gerrit Hiemstra. Die gaat echt niet af op de enorme hoeveelheid eikels, waarmee ik overigens niet beweer dat PP dat wel doet. Een kind kan letterlijk weten dat PP bakerpraat verkoopt. NPO Radio 1 belde vannacht een jongen op, die van het weer zijn hobby maakt en die zei: dat kan je zover vooruit helemaal niet voorspellen. Horen we het eens van een ander.

De Nieuws BV, eveneens Radio 1, was er vanmiddag nog niet klaar mee. Daar werd de tocht alvast gepland op 15 januari. Dus gauw ook maar even Sven Kramer gebeld. Doe je mee? Sven: Nee, nee, nee.

Kous af. En schaatsen lekker in hun vet laten liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten