zaterdag 1 april 2017

Parels bij de vleet in Brabant

Stadspromotie. 'Breda moet meer doen met de erenaam Parel van het Zuiden', aldus burgemeester Paul Depla, volgens BN-DeStem*). 'Het verhaal van Breda mag van mij wel wat exotischer worden, zodat we als stad nóg aantrekkelijker worden voor toeristen.'
Paul zou als oud-Eindhovenaar moeten weten, dat het begrip 'parel' in deze context, een versleten en door menig dorp zelfbedachte 'eretitel' is. VVV-retoriek. Heeze, 'Parel van Brabant', heeft  een weekblad van die naam en er is zelfs een café dat zo heet. Ik meen dat  Oisterwijk, wellicht de eerste echt  'toeristische gemeente' in Brabant, zich rond 1900 deze onderscheiding heeft opgeplakt. Het mag allemaal, die promotie, maar bedenk eens iets anders, teneinde de lachlust van de doelgroep te temperen.

Het Breda's Mannenkoor luidde vorig jaar de opening van het nieuwe station (dat van die vallende bakstenen) op de vroege morgen in met het volkslied: Temidden van de paarse heide (is die er nog?), waar samen stromen Mark en Aa, daar ligt, geroemd door alle tijden, onz' eigen stad, ons fier Breda. Als schoolkinderen, verplicht dit lied uit volle borst ten gehore te brengen, wisten we, de toorn van de onderwijzer riskerend, eraan toe te voegen: 'En moeder de pap is aangebrand en w'ebben geen lepels bij de hand.' Kinderen voelen blijkbaar haarfijn aan, dat eigen roem stinkt.

Breda was trouwens altijd al 'het Haagje van het Zuiden'. Nog waar ook, gezien het grote aantal rijksambtenaren dat zich er  voor WO2 vestigde om van zijn pensioen te genieten. Maar ook daarin was Breda niet uniek, immers Heerenveen werd het 'Friese Haagje' genoemd, in verband met het nabijgelegen Oranjewoud, ooit buitenverblijf van de gelijknamige familie.

Overigens, niks ten nadele van Breda. Daar ben ik veel te chauvinistisch voor. En burgemeester Depla mag wat mij betreft 'voor een exotischer uitstraling van de stad' best zestig bananenbomen planten in het Mastbos, als dat maar Mastbosch blijft.

Maar wacht es even, dit laatste - en eigenlijk het hele krantenverhaal - is natuurlijk 'n 1 april-grap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Behartenswaardig stukje in het Eindhovens Dagblad. Het ED doet al 70 jaar niet meer aan aprilgrappen. In 1947 verloor het 1500 abonnees na een aankondiging op de voorpagina over een 'atoomnevel' die de stad bedreigde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

*) Het uitgangspunt van deze column is een best geslaagde 1 april-grap van de krant. Depla is dus niet echt geciteerd. De redenering over stads- en dorpspromotie heb ik toch maar gehandhaafd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten