woensdag 2 november 2016

CDA slaat weer eens een slag in Brabant

Vorige week zei de Eindhovense wethouder Staf Depla (ez) nog zoiets als What is in a name, nu zijn de juichkreten niet van de lucht. Brainport is nu toch Mainport, wat wil zeggen dat het economische belang van techregio Zuid-Oost Brabant even  belangriijk (daar zal men zeggen effe belangrijker) is voor Nederland dan Amsterdam en Rotterdam. Je kunt rustig zeggen dat het CDA daarmee weer eens ‘n slag geslagen heeft in het  zuiden. Niets aan debat of besluitvorming sinds augustus valt los te zien van de naderende kamerverkiezingen.

Dat je daarbij als politicus – al dan niet met zicht op een andere lucratieve baan – flink kan blunderen, bewees VVD-er Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur) door een gedegen extern advies in de wind te slaan en Brainport terug op het achterbankje te drukken. Dat – natte vinger - vijftig procent van de kiezers in de Randstad huist, blijkt nu tot een verkeerde gok te hebben geleid. Zij en haar partijgenoot Henk Kamp (ez) vonden ogenblikkelijk een fikse kamermeerderheid tegenover zich, die vond dat nu onderhand maar eens recht moest worden gedaan aan de doorslaggevende betekenis van Eindhoven e.o. voor de vaderlandse economie.

En nu mocht de Drentse  CDA-afgevaardigde Agnes Mulder de kroon op het werk zetten: maak er dan ook meteen maar Mainport van. Daar kon de rest geen nee tegen zeggen.

Als het om de grote steden gaat, lag de grens tot dusver altijd bij de vier boven de rivieren. Ik zou zeggen, wacht nu ook maar niet tot 15 maart 2017 met de erkenning dat de aan de ‘grootstad’ verbonden problematiek voor Eindhoven in gelijke mate geldt als voor Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten