woensdag 20 januari 2016

Populistisch gekronkel

Het gekronkel van de VVD in overduidelijke reactie op de peilingssuccessen van voormalig medelid Wilders begint lachwekkende, want al te doorzichtige vormen aan te nemen. Onlangs zagen we zorgminister Edith Schippers al op een desktrainer in haar werkkamer onder het onnozele motto ‘zitten is het nieuwe roken’ en joeg Melanie Schultz van Haegen (verkeer) aanpalende gemeenten, waaronder Best en Oirschot, tegen zich in het harnas met de bij haar kiezers o zo populaire opvoering van de maximum snelheid op de autosnelwegen tot 130 kilometer per uur.

Of dit gekronkel helpt is natuurlijk vers twee. Ik zag een archieffoto van de inmiddels weggebonjourde Fred Teeven in zijn werkkamer met zo’n 130-bord aan de muur. Kinderlijk.

Vandaag gaat minister Schultz naar de in Brabant hoogst omstreden kerncentrale in het aangrenzende Doel, dertig kilometer verwijderd van Bergen op Zoom. Wie denkt dat er een oplossing uit komt voor de krakkemikkigheid van de installaties daar (sluiting) wedijvert met de VVD in naïviteit. Veel meer dan een excursie is het niet. Tegenbezoek aan Borssele in de pijplijn. Er zit voor de Brabanders en de Zeeuwen niks anders op dan het voorbeeld te volgen van Maastricht en Aken, die een juridische actie voorbereiden tegen het open houden van de ook al meer dan 40 jaar oude centrale in Tihange.
Het is trouwens duidelijk dat België diep in de puree zit met zijn electriciteitsopwekking. Al hebben we de laatste tijd niets meer gehoord van het desnoods tijdelijk stroomloos zetten van een aantal gemeenten aldaar. En van  de optie, elektriciteit uit de Nederlandse overcapaciteit te kopen. Handel, VVD, handel!

Kampioen populist Schultz zat gisteravond in Nieuwsuur zogenaamd het kabinetsbesluit (ja ja, de zoveelste collaboratiedaad van coalitiegenoot PvdA) te verdedigen tot het liberaliseren van het bouwen aan de welhaast uniek gave Nederlandse zeekust. Loop dat niet uit de hand, wilde interviewer Mariëlle Tweebeeke weten. Schultz: Welnee, provincies en gemeenten zijn er toch om daar op toe te zien, zoals in andere natuurgebieden. Wat heeft zo’n besluit dan voor zin, als het toch geen verschil maakt? Tweebeeke heeft net niet het gewicht, c.q. is te beleefd om de minister erop te wijzen  dat ze gewoon – zoiets heet tegenwoordig altijd gewoon  - geen antwoord geeft op zo’n cruciale vraag.

Wie een beetje doordenkt, en gelukkig zit er een meerderheid in de Kamer die Schultz tot de orde wil roepen, ziet het al helemaal voor zich: lagere overheden die bezwijken voor de verleiding, de grootste vrienden van de VVD, de projectontwikkelaars, ‘n handje toe te steken.


Steeds meer het gevoel dat de voornaamste kunst op dit moment is, hoe overleven we dit rampzalige kabinet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten