maandag 14 december 2015

Excuus zonder schuld

Al eerder heb ik mij uitgelaten over het slikken of stikken, waaraan driekwart van de regionale dagbladen, onder de Persgroep zijn overgeleverd. Het nieuwe beleid, waarbij minstens de helft van de krant en de weekendbijlage onder leiding van het Algemeen Dagblad elders worden gemaakt, heeft tot een akelig stemmende gelijkvormigheid geleid. Elke regionale nuancering op deze pagina’s ontbreekt. Het is allemaal reuze efficiĆ«nt, maar als de Belgische eigenaren denken dat ze hiermee de regionale journalistiek overeind kunnen houden, dan heb ik daar mijn ernstige twijfels over.

Intussen varen de plaatselijke gratis weekbladen, die dicht op de huid van de lezer zitten – er verschijnen zelfs nieuwe titels – er wel bij. Ze pikken ook steeds meer van de regionale advertentiemarkt in.

Afgelopen zaterdag zag de hoofdredactie van het Eindhovens Dagblad in haar wekelijkse rubriek Beste lezer zich genoodzaakt haar verontschuldigingen aan te bieden voor iets, waaraan zij part noch deel had. Een excuus zonder schuld. In een interview met de nieuwe baas van Shell Nederland, de Helmondse Marjan van Loon, heette het dat Helmond ‘volgens de overlevering bekend staat als een notoir boevennest’.

Leg dat nu maar eens aan je uiteraard woedende lezers, die eerst hun Helmondse Courant en vervolgens de titel Helmonds Dagblad aan ´Eindhoven´ moesten afstaan.
´Hoofd opinie´ Chris Paulussen kwijtte zich prima van deze taak in de geest van ´ongepast, niet recht doend aan de wijze waarop juist Helmond in de afgelopen decennia met succes heeft gewerkt aan zijn reputatie´.


Weliswaar is hiermee de brand geblust, maar het het blijft – zie boven – natuurlijk smeulen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten