dinsdag 20 oktober 2015

Anonimiteit op internet ziekmakend

Er was ‘weer eens’ een incident tussen asielzoekers en, laat ik zeggen, hoog en droog gevestigde Nederlanders. Heel kort, maar volledig als ik een bericht op de website van Omroep Brabant goed interpreteer: Buurtbusje rijdt van Rijen naar het azc in Gilze. Vader, moeder en kind willen instappen. De bus zit vol en de vader mag niet meer mee. Boos slaat hij met zijn hand tegen de bus; een andere man schopt tegen de wielen. Aanvankelijk baseerde OB haar bericht blijkbaar op mededelingen van de gezond-verstand-krant: ‘dronken asielzoekers belagen vrouwelijke buschauffeur’. Daar moest de omroep op terug komen, zeker ook nadat de politie had verklaard dat ‘de kwestie enorm was opgeblazen.’ Kun je wel zeggen.

Maar het kwaad was al geschied. Een stroom reacties in de geest van ‘Het is niet voor niets oorlog daar, het zijn achterlijke idioten’ (Het lijkt wel de stem uit een graf in Italië.) Allemaal anoniem natuurlijk. Gelukkig bestaat er ook zoiets als een zelf corrigerend vermogen onder de Nederlanders. Opa Bokma was de eerste die iedereen weer met de voeten op de grond zette. Anderen veegden de omroep de mantel uit, omdat die in eerste instantie doodleuk De Telegraaf had overgeschreven.

Ik vind het de moeite waard om het betoog van Bokma over te nemen: Ik lees net de gewijzigde versie van het gebeuren. Volgens dit artikel is iemand boos dat hij niet mee kan in de bus ( waar zijn vrouw en kind al in zitten ) omdat de bus vol is. Uit boosheid geeft hij een klap tegen de bus. Ik zie geen afwijkende reactie. Gebeurt in uitgaanscentra wekelijks.
Wat ik wel zie is een grote opgefokte reactiemachine van mensen die reageren op een onvolledig en daardoor foutief artikel dat OB (alweer) overgenomen heeft van de grootste roddelkrant van Nederland.
Ik laat iedereen in zijn waarde wat betreft zijn of haar gedachtes en uitspraken, maar laten we elkaar niet gek maken en meegaan in deze beperkte vorm van massahysterie.



Een hysterische wolkbreuk als deze zou overigens voorkomen kunnen worden, als media op internet het voorbeeld van de kranten zouden volgen en de mogelijkheid tot het anoniem (onder schuilnaam) reageren zouden afschaffen. Dat zou het ‘eerst denken en dan pas doen’ bevorderen. Hoe zit het trouwens met de moderatie van de inzendingen bij OB? De omroep blijft verantwoordelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten