dinsdag 15 september 2015

Glazenwasser

'n Paar weken geleden, overleed op gezegende leeftijd, Leo de Bever, vooraanstaand architect te Eindhoven. De bouwkundige sporen die De Bever heeft nagelaten zijn niet mis. Het Evoluon, icoon van de stad, bij voorbeeld. En in Best de Lidwinakerk, aanvankelijk om haar originele ronde vorm vaak aangeduid als 'de circuskerk'. Eerder ontwierp hij op uitnodiging van burgemeester Guido Notermans het nieuwe gemeentehuis. Dat raadhuis stond met het front naar d'Ekker. Het had daar een balkon. Dat was in die tijd wettelijk verplicht, voor het afkondigen van belangrijke mededelingen. De burgemeester ging daar op staan bij gelegenheden als de kinderaubade op koninginnedag en bij de ontvangst van Sinterklaas.

Er was ook een lage, langwerpige vleugel aan de Hoofdstraat, waarin Cees van Helvoort met zijn Gemeentewerken en Bedrijven was gevestigd. Intussen is het gemeentehuis (wederom onder architectuur van De Bever) niet alleen drastisch verbouwd en uitgebreid, maar als het ware ook omgedraaid. Het balkonnetje is er nog steeds, 'n beetje verstopt tussen de bouwblokken en dient nu als rookplaats voor raadsleden tijdens schorsing van vergaderingen.

Het overlijden van architect De Bever maken bij mij weer flink wat Bestse herinneringen los. Zo was daar het mysterie van de bouwmaquette van de Lidwinakerk, waarvan onverhoeds een foto in het Eindhovens Dagblad verscheen, tot ontsteltenis van onder anderen de redactie van het dagblad Oost-Brabant, dat met het ED in een felle concurrentiestrijd was verwikkeld. De foto was onscherp, maar toch… Het mysterie is, na de fusie van beide kranten, in geuren en kleuren uit de doeken gedaan door de legendarische ED-verslaggever Piet de Bont.

In die prehistorische tijd werkten de regionale kranten nog met plaatselijke fotografen, tevens fotohandelaren. Ik hoor nog een collega 'n foto van een duivenmelker bestellen met de woorden: 'Zet 'm maar 'n duif op z'n kop.' De streekredactie van het ED (Piet de Bont dus) had een melkboer in Nuenen ontdekt, die handig was met de camera: Toon van de Wildenberg. Die had trouwens een charmante, van origine Russische echtgenote als assistente: Anouschka, die met haar Zizi Jeanmaire-kapsel overal gemakkelijk toegang had. Dit even terzijde.

De Bont was er achter gekomen dat de maquette van de te bouwen Lidwinakerk voor een slaapkamerraam van de eerder gerealiseerde pastorie stond. Hij kwam met Toon van de Wildenberg overeen dat die als glazenwasser een ladder naar dat raam zou beklimmen. Zo gezegd zo gedaan, alleen...het regende dat het goot. Niet direct het geijkte moment om ruiten te poetsen. Dat dachten enkele mensen van de rijkspolitie, die toevallig in hun surveillance-auto passeerden, ook. Dialoogje:
'Is het niet te nat voor dat werk?'
'Sterker nog, 't is gekkenwerk dus ik schei er maar mee uit,' repliceerde Toon.
Maar de foto was al gemaakt en de politie reed door.


(Gesproken Column Omroep Best, 16.09.15)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten