dinsdag 21 juli 2015

Muggen, het moes nie magge

Vele jaren geleden was ik tijdens een vakantie aan de Neusiedlersee, in Neder Oostenrijk. Drie kenmerken (wie er meer over wil weten, raadplege bij voorbeeld neusiedlersee.nl): het meer is een geliefd weekenduitje voor de inwoners van Wenen, die zich bijzonder hoffelijk gedragen ten opzichte van anderen. Toen ik onder de stranddouche ging staan, was een hunner zo vriendelijk, die spontaan met de daarvoor bestemde trekker in werking te stellen en te houden. Ze maken er verrukkelijke wijn, die helaas niet geschikt is voor export (kan niet tegen vervoer) en, ten derde, het stikt er van de muggen.

Wat dus het meest in mijn herinnering is blijven hangen, is de avond met Wein,  Weib und Gesang, gevolgd door een nachtelijke jacht op het muggengespuis. Men kan zich voorstellen dat het een tamelijk ingewikkelde combinatie is.

Muggen, het moes nie magge. Maar ze gedijen het best bij de combinatie van zomerwarmte en stilstaand water. In het Peeldorp Griendtsveen weten ze daar alles van sinds men in die omgeving bezig is met zogenaamd natuurherstel, inclusief het verhogen van de grondwaterstand. Men wil het oorspronkelijke hoogveen terug, meldt het Eindhovens Dagblad, dat bijkans een halve voorpagina wijdt aan het muggenprobleem dat hiervan het gevolg zou zijn. De dorpsraad is zodoende in het geweer gekomen, acht de overheid aansprakelijk voor de muggenplaag en sluit zelfs ‘een gang naar de rechter’ niet uit. Maar of het zal lukken, de magistraat te overtuigen van oorzaak en gevolg, daar twijfelt de dorpsraad zelf ook wel ‘n beetje aan, evenals de boswachter ter plaatse: ‘Het is nu eenmaal een goed jaar voor de muggen.’


Ik denk dat de rechter zal zeggen: koop maar een goeie vliegenmepper. Pats!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten